eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Januártól öt százalékra csökken a távhő áfája - a nap legfontosabb hírei

Jövőre 18-ról 5 százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa; ebben állapodott meg a kormány az MSZP képviselőcsoportjával - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője.

A kormányfő elmondta: az áfacsökkentés 17-18 milliárd forintot jelent, és annak forrását a tartalékokból biztosítják. Közölte: támogatják a szocialista frakciónak azt a javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás szintén az öt százalékos áfakulcsba tartozzon. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás és a fogyatékos szervezetek támogatásának ügyében létrejött megállapodásokkal, valamint a távhő áfacsökkentésével a kormány elment a lehetőségek határáig.

Magyarországon tárgyalt a szerb elnök


Szerbia közeledése Európához az egész térség elemi érdeke - mondta a köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában a szerb államfővel tárgyalt. Sólyom László hangsúlyozta: Szerbia uniós integrációja a biztosíték arra, hogy a térségben őshonos nemzetiségek megmaradnak eredeti lakóhelyükön. Az államfő üdvözölte, hogy Szerbiában elfogadták a Nemzeti Tanácsokról szóló törvényt, amely lehetőséget ad a kisebbségeknek a kulturális önigazgatás gyakorolására. Egyúttal megerősítette: továbbra is támogatja, hogy a Magyarországon élő kisebbségek parlamenti képviseletet nyerhessenek. Sólyom László bejelentette azt is: létrejön az a történészbizottság, amely a vajdasági magyarok ellen 1944-45-ben szerb fegyveresek által elkövetett tömeggyilkosságokkal foglalkozik majd. A szerb elnök és a magyar kormányfő tanácskozásán elsősorban gazdasági kérdésekről volt szó. Boris Tadic és Bajnai Gordon tárgyalt a határátkelők bővítéséről és a Budapest-Újvidék vasúti összeköttetés fejlesztéséről is.

Újraszabályozzák a fővárosi cégek átláthatóságát


Október végén, politikai egyeztetés után tárgyalják ismét a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről szóló előterjesztést. Erről rendkívüli ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: az ülésre új, az összes fővárosi tulajdonú gazdasági társaság vezetőségére vonatkozó javadalmazási szabályzatot terjesztenek be, hogy megszüntessék a különszerződések lehetőségét. A szabad demokrata Lakos Imre azt mondta: az előterjesztés csak ötleteket tartalmaz, ezért arról frakciók közötti egyeztetést javasolt, amit a közgyűlés támogatott. György István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség helyettes vezetője azt mondta: a javaslattal egyetértenek, de kifogásolják, hogy az nem foglalkozik a végkielégítésekkel és a szolgálati lakásokkal sem.

Hosszú távú finanszírozási stratégia készül a BKV-nál

Október végére elkészül a BKV hosszú távú finanszírozási stratégiája és beruházási programja. Erről a közlekedési társaság vezérigazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kocsis István azt mondta: a vállalat helyzetét nem lehet egyedi hitelekkel rendbe tenni, a hamarosan várható 30 milliárd forint például csak arra elegendő, hogy a jövő év végéig biztosítsa a BKV működését. A cégvezető hangsúlyozta: a társaság belső eladósodottsága 3 milliárd euró, vagyis valamivel több mint 800 milliárd forint, így legalább ekkora tőkére lenne szüksége.

Tüntetnek a pedagógusok


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több kistelepülésen megszűnhet az oktatás, és nehéz helyzetbe kerülhetnek a művészeti iskolák, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést. Kerpen Gábor az InfoRádióban azt mondta: a normatívák újabb csökkentésével végleg megszűnhetnek a tanórán kívüli tevékenységek is. Az érdekképviselet vezetője emlékeztetett arra: a kormány 46 milliárd forintot akar kivonni jövőre a közoktatásból. Hozzátette: az elvonások elleni tiltakozásul november 7-re utcai demonstrációt terveznek.

Először kapott nő közgazdasági Nobel-díjat

Két amerikai tudós, Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson kapja megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban. A 76 éves Elinor Ostrom az első nő, aki ebben az elismerésben részesült. Az indoklás szerint a díjat a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel érdemelte ki. A 77 éves Oliver E. Williamson a kaliforniai Berkeley egyetem professzora, a közgazdasági Nobel-díjat szintén a gazdasági kormányzással összefüggő munkásságáért ítélték neki.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×