INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szollár: nem politikus személyiségeket kerestek az állami hivatalok élére

Infostart / InfoRádió
A kormányszóvivő szerint konszenzusos vezetők kerültek egyes stratégiai fontosságú állami hivatalok élére. Szollár Domokos az InfoRádiónak azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. esetében átmenetileg oldották meg az irányítást, de ez szerinte a PSZÁF-nál vagy a Magyar Energia Hivatalnál nem lett volna jó megoldás.

A Bajnai-kormány konszenzusos alapon választja ki az állami hivatalok vezetőit - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta: vannak olyan intézmények, amelyek élére kifejezetten nem politikus személyiséget kerestek.

Szollár Domokos szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Energia Hivatal élére olyan vezetőket neveztek ki, akik szakmailag elismert munkával és tapasztalattal rendelkeznek, valamint a szakmai életben konszenzus van mögöttük.

A szóvivő hangsúlyozta: a PSZÁF esetében azért került sor a váltásra, mert a válság rávilágított arra, hogy a pénzügyi felügyeleteknek másképp kell működniük.

A Magyar Energia Hivatalnál egy hónappal a mandátum lejárta előtt történt a vezetőváltás, és Szollár Domokos kiemelte: maga az előző vezető döntött úgy, hogy visszavonul.

Ezeknél a hivataloknál az elsődleges cél az volt, hogy erős kézben legyen az irányítás, mert az átmenetiség tovább növelte volna a bizonytalanságot. Vannak azonban olyan területek, ahol helyes az, hogy átmeneti jelleggel nevezzenek ki vezetőt - tette hozzá a kormányszóvivő, aki példának hozta fel a Nemzetbiztonsági Hivatalt, amelynek az élére kinevezett Balajti László 2010. augusztus 31-ig maradhat hivatalában, de a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. új irányítója, Kamarás Miklós is a jövő évi választások után távozik posztjáról.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk