eur:
392.84
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szollár: nem politikus személyiségeket kerestek az állami hivatalok élére

A kormányszóvivő szerint konszenzusos vezetők kerültek egyes stratégiai fontosságú állami hivatalok élére. Szollár Domokos az InfoRádiónak azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. esetében átmenetileg oldották meg az irányítást, de ez szerinte a PSZÁF-nál vagy a Magyar Energia Hivatalnál nem lett volna jó megoldás.

A Bajnai-kormány konszenzusos alapon választja ki az állami hivatalok vezetőit - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta: vannak olyan intézmények, amelyek élére kifejezetten nem politikus személyiséget kerestek.

Szollár Domokos szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Energia Hivatal élére olyan vezetőket neveztek ki, akik szakmailag elismert munkával és tapasztalattal rendelkeznek, valamint a szakmai életben konszenzus van mögöttük.

A szóvivő hangsúlyozta: a PSZÁF esetében azért került sor a váltásra, mert a válság rávilágított arra, hogy a pénzügyi felügyeleteknek másképp kell működniük.

A Magyar Energia Hivatalnál egy hónappal a mandátum lejárta előtt történt a vezetőváltás, és Szollár Domokos kiemelte: maga az előző vezető döntött úgy, hogy visszavonul.

Ezeknél a hivataloknál az elsődleges cél az volt, hogy erős kézben legyen az irányítás, mert az átmenetiség tovább növelte volna a bizonytalanságot. Vannak azonban olyan területek, ahol helyes az, hogy átmeneti jelleggel nevezzenek ki vezetőt - tette hozzá a kormányszóvivő, aki példának hozta fel a Nemzetbiztonsági Hivatalt, amelynek az élére kinevezett Balajti László 2010. augusztus 31-ig maradhat hivatalában, de a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. új irányítója, Kamarás Miklós is a jövő évi választások után távozik posztjáról.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×