eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Fidesz és a Jobbik hívei is keményebb fellépést várnának a szlovák-ügyekben

Az MSZP-szavazók "puhább", a Fidesz és még inkább a Jobbik támogatóinak egy része "keményebb" fellépést tartana helyesnek szlovák kormánnyal szemben. Háromszázmillió forint értékben adott ki tanácsadói megbízásokat a gazdasági tárca tavaly január óta. Keveseken segít az úgynevezett áthidaló hitel.

A Népszabadság a Medián felmérését közli a magyar-szlovák viszonyról a Bajnai-Fico találkozó előtt. Eszerint Sólyom László feltartóztatása és a szlovák nyelvtörvény hatályba lépése meglehetősen éles reakciókat váltott ki a magyarországi közvéleményben. A túlnyomó többség mindkét eseményről hallott, és egyértelműen elutasítja a szlovák fél magatartását. Véleménykülönbségek leginkább abban vannak, hogy a magyar kormánynak mit kellene tennie a viszony javításáért: az MSZP-szavazók "puhább", a Fidesz és még inkább a Jobbik támogatóinak egy része "keményebb" fellépést tartana helyesnek.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy több mint 300 millió forint értékben adott ki tanácsadói megbízásokat a gazdasági tárca tavaly január óta, ráadásul ez az összeg csak az ötmillió forint feletti szerződéseket tartalmazza. A minisztérium szinte minden ügyben, még a külföldi kiküldetésekkel és a tehetséggondozással kapcsolatban is tanácsokat kért. A tárca például úgy adott ki tízmilliós ügyvédi tanácsadói megbízásokat, hogy van saját jogi apparátusa.

A Napi Gazdaság szerint a korábban tervezett 600 fix és 50 mobil traffipax helyett a rendőrség végül csak az utóbbira szerződött. Ezek beszerzése pedig 35,5 millió forinttal kerül többe az eredetileg elképzeltnél. A pályázattal kapcsolatban korábban vizsgálatot indított az országos rendőrfőkapitány, az igazságügyi és rendészeti miniszter, majd a Közbeszerzési Döntőbizottság is.

A Világgazdaság írja, hogy keveseken segít az úgynevezett áthidaló hitel, vagyis az állami adósmentő csomag - derül ki a hitelintézetek beszámolóiból. A jogszabályban meghatározott feltételeknek nehéz megfelelni; az állástalanná vált kliensek gyakran nem tudják igazolni, hogy munkájuk a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból szűnt meg, más esetben az a gond, hogy nem voltak alkalmazottak. Azok a fizetőképességük csökkenése miatt törlesztési nehézséggel küszködő adósok sem kaphatnak állami segítséget, akiknek már késedelmessé vált a lakáshitelük.

Az Indexen olvashatják, hogy az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. két magyar vezetője mellett egy orosz üzletember, egy volt KGB-s is közreműködött a cég tulajdonjogának átjátszásában. Szergej Prokopjev azt állította az orosz Vedemosztyinak, hogy "felsőbb utasításra" segédkezett abban, hogy a 200 milliárdos Emfesz Dimitrij Firtas, ukrán milliárdos kezéből egy kis offshore céghez kerüljön. Prokopjev két Putyinnal is üzlettársi viszonyban áll: Oleg Valerijevics Putyinnal és Igor Valerijevics Putyinnal. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin sajtótitkára a Vedemosztyi kérdésére kijelentette, hogy ezek az emberek nem állnak rokonságban a miniszterelnökkel.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×