eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mit tegyünk, ha elkaptuk a sertésinfluenzát?

A virológiai vizsgálatok pontosan ki tudják mutatni azt, ha valaki megfertőződött a sertésinfluenza vírusától - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos közölte, hogy a vizsgálat egy hétig tart, és a beteget addig a fertőző osztályon tartják.

Azt, hogy sertésinfluenza, így kimondani nem szabad, mivel helyesen egyszerűen új influenzavírusról beszélünk - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos rámutatott: a vírus az influenza szokásos tüneteit okozza, és az esetek bizonyos százalékában - amit még igazolnia kell a járványügyi vizsgálatoknak - vírusos tüdőgyulladást is előidéz.

Hogy melyik vírus, az eddig megszokottak vagy a veszélyesebb új fertőzött-e meg minket, azt csak orvosi vizsgálatokkal lehet kideríteni - tette hozzá Ócsai Lajos. Vannak a gyorstesztek, amelyek az influenza A törzsének kimutatására alkalmasak, és vannak az úgynevezett DCL-vizsgálatok, amelyek már lényegesen drágábbak és pontosabbak. Mindenesetre jobb, ha inkább kihívjuk az orvost, ha arra gyanakszunk, hogy elkaptuk a betegséget, mint ha bemegyünk hozzá, mert így nem kapják el mások is - figyelmeztetett a főosztályvezető.

Ócsai Lajos kifejtette: a háziorvosnak segít eldönteni, hogy melyik influenzavírusról van szó, ha a beteg beszámol arról, hogy az elmúlt időben hol volt, merre járt a világban, kikkel volt szorosabb kapcsolata. A háziorvos vagy elvégzi a gyorstesztet, vagy beutalja a fertőző osztályra az illetőt, ahol vannak gyorstesztek; ha pedig a beteg állapota nem súlyos, de az epidemiológiai adatokból arra lehet következtetni, hogy az új vírussal fertőzött, akkor mintát vesznek, beszólnak az ÁNTSZ-be, az pedig továbbítja a mintát az OEP laboratóriumába.

A betegnek egy hétig a kórházban kell maradnia. Megijedni nem kell, mivel az eddig bevált gyógyszerek hatnak erre a vírustörzsre is - jelentette ki Ócsai Lajos.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×