eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Itt az újabb gázválság?

Tegnap délután kettő óra körül az ukrán rendszerirányító csökkentette a Magyarországra irányuló gázszállításokat - írja mai számában a Népszabadság. Ez elsősorban nyomáscsökkentésben jelentkezett, de így kezdődött a januári gázkrízis is.

A háttérben a szakértők szerint a januári orosz-ukrán gázvita egyik máig lezáratlan pontja húzódhat. Ez az ügy viszont már nem az összes orosz gázt fogyasztó országot, csupán a magyar fogyasztókat érintheti hátrányosan. A háttérben tehát az egyetlen "alternatív magyarországi gázfogyasztást" végző Emfesz Kft. körüli viták állnak. Az Emfesz tegnap érzékelte a nyomáscsökkentést, viszont át tudta venni a szükséges mennyiséget.

A Magyar Nemzet írása szerint az idei érettségi tételek jó részét már kiválasztották, és megkezdték a feladatlapok gyártását az erre a célra kialakított titkos üzemben. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyelőre nem hajlandó beszélni arról, hogy miként áll a vizsgaszervezés, és milyen biztonsági intézkedéseket vetnek be. Az írásbeli vizsgák május 4-én kezdődnek, a magyar nyelv és irodalom érettségikkel, és május 25-én fejeződnek be. A szóbeli vizsgákat emelt szinten június 4. és 10. között, középszinten pedig június 15. és 26. között tartják. Idén 137500-an érettségiznek majd, többen mint az elmúlt öt évben, bármikor.

Az index.hu az üzemanyagcellás repülőről ír. Az Antares DLR H2 típusú vitorlázó repülőgép szinte hangtalanul emelkedik fel a kifutópályáról, de nem látszik az elégetett üzemanyag füstje sem. Az Antares az első ember által vezetett, kizárólag hidrogén hajtású repülőgép. Az üzemanyagrendszer, mely mindezt lehetővé teszi, a szárnyak alatt található rekeszekben van elrejtve. Itt generálódik az elektromos motorhoz és fedélzeti elektronikához szükséges áram is. A rendszer lelke egy membrán elektródakészülék. A készülékben a hidrogén és az oxigén reakciójából származó kémiai energia közvetlenül elektromossággá és hővé alakul. A repülőgépet annak érdekében építették, hogy teszteljék az üzemanyagcellákban rejlő lehetőségeket.

A Világgazdaság mai számában arról ír, hogy a világ tőzsdéit sem hagyta érintetlenül az influenza híre. Az európai börzék 1-2 százalékot estek a pénteki záróértékhez képest, és a tengerentúli mutatók is hasonló mélységben tanyáztak. A nap legnagyobb vesztesei a légitársaságok voltak. A British Airways árfolyama például a nyitás után 17 százalékos mínuszba került, ekkora napon belüli esést 2001. óta nem tapasztaltak a cég részvényesei. A Lufthansa 14, a világ legnagyobb légitársasága, az Air China pedig 13 százalékot esett. A deviza és árupiacokra is hatással volt az influenza. A mexikói peso egy napon belül 3,5 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a légi cégek várható kisebb olajszükséglete miatt a kőolaj hordónkénti ára 5,7 százalékot esett, de az ipari fémek, sőt még a gabona ára is süllyedt.

A Napi Gazdaság szerint eladói nyomást tapasztalhatunk a használt bútorpiacon. Egyértelmű a kínálati oldalon az erősödés. Az Oscar Bútornál megerősítették az eladási trendekről szóló híreket, elsősorban kis alkalmazotti létszámmal működő vállalatok kínálják bútoraikat eladásra, főleg a cégek megszűnése miatt. Ugyancsak erősíti a folyamatokat, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok irodáinak összevonása nyomán rengeteg bútor válik feleslegessé.

A portfolio.hu felteszi a kérdést: mi történik, ha a járvány tovább terjed? A honlap munkatársai az elmúlt években nagyobb figyelemmel követett, világméretű járványok idején mutatkozó tőzsdei folyamatokat vizsgálták, hogy megtudják, milyen ilyenkor a jellemző befektetői magatartás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×