eur:
387.45
usd:
356.48
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szent-Iványi István adóreformot követel

Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azt szeretné elérni Brüsszelben, hogy Budapestnek akkor is jusson uniós forrás, ha 2013 után megszűnnek a fővárosnak adott kohéziós támogatások. A politikus erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Szent-Iványi István sürgette az adóreformot is.

Magasabb támogatási kereteket szeretne kiharcolni a nagyvárosok számára az Európai Parlamentben Szent-Iványi István, az SZDSZ képviselője, ha újra mandátumhoz jut az EP-választásokon.

A mi feladatunk nem konkrétan az, hogy Budapestnek forrást találjunk, hanem hogy kialakítsuk azokat a pénzügyi kereteket, amelyekhez azok városok is hozzájussanak, amelyek a kohéziós alapból kikerülnek - mondta. Budapest mellett Pozsony és Prága is ilyen. A szabály szerint az Európai Unió átlagának 85 százaléka felett levő régiók nem kaphatnak kohéziós támogatást, másféléket viszont igen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője.

A következő ciklus nagy feladata, hogy elő kell készíteni a 2014-2020 közötti uniós költségvetést. Ebben az előkészítő bizottságban szeretne jelen lenni Szent-Iványi István is. Õ olyan programokat is ki szeretne alakítani, amelyekhez hozzáférhetnek nagyvárosok is - hozzátette: szűkebb források, szigorú feltételek mellett ma is rendelkezésre állnak, és ezeket nyugat-európai államok is igénybe veszik. Ezért azonban már a mostani költségvetési ciklus vitáiban is nagy harcok folytak. Persze ezekért a pénzekért a magyar főváros akkor tud jó eséllyel indulni, ha 2014-ig sikereket mutat föl, például megépül a négyes metró.

Ma a piac bizalmatlanná vált az elmúlt évek ígéretei miatt, úgyhogy csak a már elfogadott intézkedéseknek hisz - mondta a politikus a Bajnai-kormány válságkezelő csomagjával kapcsolatban. De azért - jegyezte meg - a forinton lévő nyomás már enyhült. Azt remélik, hogy az intézkedések hatására a forint-euró-árfolyam akár 280 forintra is lemehet. Látnak némi pozitív mozgást a tőzsdén is.

Az első intézkedések nem pörgetik fel a gazdaságot, viszont stabilizálhatják a költségvetés helyzetét - vélekedett Szent-Iványi István. 2010 végére viszont reméli, hogy versenyképesebb helyzetben lesz az ország. A stúdió vendége szerint ehhez szükség lesz a szavai szerint az SZDSZ által 2006 óra követelt adóreformra, aminek elmaradása a koalícióból való kilépés egyik oka volt.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×