eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Fidesz: 20 ezer vasúti dolgozó munkahelye kerülhet veszélybe

A Fidesz szerint húszezer vasúti dolgozó munkahelye, közvetve pedig 150-200 ezer vasúttal munkába járó ember állása kerülhet veszélybe a MÁV-ot érintő megszorítások miatt - hangsúlyozta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere szerint a napokban megjelent sajtóhírekből kiderült, hogy az MSZP-csomag megszorításai között a MÁV finanszírozását 50-80 milliárdos elvonás érintheti.

Úgy vélte, hogy ha ezt a megszorítást végrehajtják, az a jelenlegi menetrendet a felére csökkenti, ez pedig azt jelentené, hogy a dolgozók létszáma is jelentős mértékben, legalább a felével csökkenne. Mivel jelenleg 40 ezer ember dolgozik a vasútnál, ez a lépés 20 ezer vasúti dolgozó munkahelyét érintené közvetlenül - tette hozzá.

Fónagy János szerint emellett azonban a megszorítás további 150-200 ezer vasúttal munkába járó ember állását is veszélybe sodorja, hiszen az emberek nem tudnak majd eljutni a munkahelyükre, vagy csak olyan költséggel, amelyet nem tudnak vállalni.

Így szerinte a vasutat érintő megszorítás nem csak alapvetően veszélyezteti a személyszállítás működését, de munkahelyellenes intézkedés is. Fónagy János azt mondta: bízik abban, hogy a szocialista kormány is felfogja, a vasútnak nincs hova hátrálnia, a működéshez szükséges alapvető feltételeket biztosítani kell.

Mint mondta, az MSZP megszorítási csomagja hibás logikát követ, amikor mindent a hiányt kezelésének vet alá, hiszen ettől még nem lesz több vitalitás a gazdaságban.

Szerinte a megszorító intézkedések miatt a fogyasztás visszaesése drámai méreteket ölt majd, és ez a vasutat is érinteni fogja, az utazási kedvezmény megszüntetése pedig szintén tovább csökkenti majd a fogyasztást.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a kormány csak a rászorulóknak biztosítaná a vasúti kedvezményeket, Fónagy János azt mondta: a jelenlegi magyar társadalmi viszonyok között rászorulónak számít, aki vasúttal jár, hiszen aki nem szorul rá, az ma sem vonattal közlekedik.

A fideszes politikus szerint a magyar lakosság mai gazdasági helyzetében a szociális költségtérítések radikális csökkentése ellehetetleníti a társadalmat és rendkívül hátrányosan érinti a vidéken élőket, a nagycsaládosokat és a vasúttal munkába járó ingázókat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utazási kedvezmények közül van olyan, amely 50-60 vagy akár 100 éves múltra tekint vissza, így ezek újragondolása vagy leépítése széles körű társadalmi egyeztetést igényel, ezt nem lehet erőszakosan szabályozni.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×