eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Egy hete van a budapesti rendőrkapitánynak a vizsgálatra

Vizsgálatot rendelt el az országos rendőr-főkapitány annak kiderítésére, hibáztak-e a rendőrök a hétvégi holokauszttagadó demonstráció során. A budapesti rendőr-főkapitánynak egy hete van a vizsgálat lefolytatására.

Az országos rendőr-főkapitány azért utasította a vizsgálat lefolytatására a budapesti rendőr-főkapitányt, mert szerinte ellentmondás van a helyszíni intézkedés és a budapesti rendőrség által indított eljárás között.

A BRFK a hétvégén a budai várban megtartott holokauszttagadó demonstrációt nem oszlatta fel, és annak megtartását engedélyezte, ugyanakkor közösség elleni izgatás miatt nyomozást rendelt el hétfőn. A budapesti rendőr-főkapitány egy sajtótájékoztatón azt mondta: egy hetet kaptak arra, hogy lefolytassák a vizsgálatot.

Az InfoRádió kérdésére a főkapitány nem foglalt állást abban, hogy a jogszabályoknak megfelelőn jártak-e el a rendőrök akkor, amikor nem oszlatták fel a demonstrációt. Tóth Gábor azt mondta: majd a vizsgálat lezárulta után dönt a felelősségre vonás kérdéséről.

A BRFK hétfői közleménye szerint a rendőrség a bejelentővel lefolytatott egyeztető tárgyalást követően tudomásul vette a demonstráció megtartását, mert a gyülekezésről szóló törvényben megfogalmazott tiltó okok egyike sem állt fent.

A rendőrség ugyanakkor hétfőn közösség elleni izgatás gyanúja miatt eljárást indított két férfi ellen, akik a budai Várban megtartott rendezvényen mondtak beszédet.

A hétvégén a német nagykövetség előtt tartották a holokauszttagadó demonstrációt szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek. A parlamentben is téma volt a holokauszttagadás. Az oktatási és kulturális miniszter a holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását kezdeményezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×