eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Magyarországon alapítványt finanszírozni annyit jelent, mint pártot támogatni"

Gyurcsány Ferenc kormányfő lesz az MSZP alapítványának elnöke. A Táncsics Alapítvány évente 500 millió forinttal gazdálkodik, amelyet politikai, oktatási, képzési célokra fordít, ezzel segítve a párt munkáját. Az MSZP sajtóközpontjában az InfoRádió megkeresésére senki nem akart nyilatkozni a Táncsics Alapítvány munkájáról.

2003-ban az egyébként sokat vitázó négy parlamenti párt - az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF - teljes egyetértésben fogadta el a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokról szóló törvényt.

Ennek értelmében a parlamenti pártok alapítványt hozhatnak létre, amelyhez a költségvetésből kapnak a mandátumaránynak megfelelő támogatást. 2004-ben az MSZP 418, a Fidesz 390, az MDF 107, az SZDSZ pedig csaknem 100 millió forintot kapott.

Tavaly ősszel az Országgyűlés úgy döntött, hogy a mandátumarányos helyett szavazatarányos és szűkebb lesz a pártalapítványok finanszírozása. 2006 óta évente csaknem négymilliárdot osztanak szét a pártok és alapítványaik között. Csak annak a pártnak az alapítványa kaphat pénzt, amelyiknek legalább két, egymást követő Országgyűlésben volt képviselőcsoportja.

Megkurtítja-e Bajnai a támogatást?

Ebből a pénzből az MSZP-nek jut a legtöbb: a párt évi 953 millió forintot kap, Táncsics Mihály nevére keresztelt alapítványa pedig 545 millió forintot. Ennek az alapítványnak az élére kerül majd Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Azt nem lehet tudni, hogy a jövőben milyen változások lesznek az alapítvány életében, mint ahogy azt sem, hogy Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelöltje - megválasztása esetén - a fájdalmas megszorítások mellett megkurtítja-e a pártalapítványok támogatását.

Az MSZP alapítványának fő tevékenysége - az internetes oldala szerint - politikai, oktatási, képzési, tudományos kutató és ismeretterjesztő tevékenység, amelyekkel az MSZP működését segíti. Az alapítvány működteti a kapcsolat.hu portált is.

Több szakember szerint Magyarországon alapítványt finanszírozni annyit jelent, mint pártot támogatni, maga Gyurcsány Ferenc pedig az InfoRádióban tett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a jelenlegi pártfinanszírozási rendszer a politikát is elérő korrupció melegágya.

Sokan sokszor indítottak vitát, egyeztetést a megoldásról, de elemzők szerint egyik parlamenti párt sem érdekelt abban, hogy a finanszírozási rendszer tisztább, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×