eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kóka Gyurcsánynak: "Ne az ország csődbevivőjeként vonuljon be a történelembe!"

Sem a kormány, sem a legnagyobb ellenzéki párt nem támogatja a Reformszövetség javaslatait. Az SZDSZ által előterjesztett tervezet tárgyalásán többek között Keller László, pénzügyi államtitkár és Matolcsy György fideszes országgyűlési képviselő is felszólalt.

A tervezetet az SZDSZ vinné a parlament elé egy országgyűlési határozati javaslat formájában, amelynek elfogadása esetén kötelezné a kormányt annak alkalmazására. Az előterjesztő liberális párt frakcióvezetője az expozéban elmondta: a Reformszövetség programja az egyetlen létező és valós válságkezelő program, ezért azt támogatni kell.

Kóka János szakmai érvek helyett főként a pártokat győzködte. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek azt üzente, hogy "ne az országot csődbe vivő kormányfőként akarjon bevonulni a történelembe", a Fidesznek pedig azt mondta, hogy Chikán Attila, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József csak nem akarhat rosszat az országnak. A legnagyobb ellenzéki párt mindettől függetlenül elutasítja a javaslatot.

Matolcsy György szerint a tervezet politikailag komolytalan és alaptalan, mert az előterjesztő SZDSZ nem kormánypárt, ez viszont egy komplett kormányprogram, és előrehozott választások nélkül változtatni a liberális párt. Szerinte rossz közgazdaságilag is, mert a széthúzó adóreform szerinte bevételcsökkenést és kiadásnövekedést eredményez majd, ráadásul a keresletet is csökkentheti a javaslat.

Matolcsy György szerint erkölcsileg is rossz a program, mert azt az SZDSZ viszi a parlament elé, amelynek szerinte tevékeny része van abban, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került.

A kormány sem támogatja a Reformszövetség programját. A pénzügyi tárca államtitkára pontról pontra kommentálta a szövetség javaslatát. Nagy részére azt mondta Keller László, hogy a kormány ezeket már megvalósította, például az állami intézmények racionalizálást és az uniós pénzek lehívásának könnyítését.

A nyugdíjkiadások jelentős csökkentésére azt mondta, hogy ez nem megvalósítható. Más megszorításokra, például az állami kiadások további csökkentésére azt mondta: ez már veszélyeztetné az ország működését. Keller László azt kérte, hogy ne ezt a programot támogassák, hanem a kormány válságkezelő javaslataihoz nyújtsanak be módosítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×