eur:
387.24
usd:
359.32
bux:
69080.15
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Hogyan lehet négymilliárd forintot spórolni - a kormányszóvivő szerint?

Feleannyiba kerülnének az országgyűlési választások, és parlament működésén is évi négymilliárd forintot lehetne megtakarítani a kormány kisebb parlamentről és listás, egyfordulós választásról szóló javaslatával - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett arról is beszélt, hogy a kormány kedvezményes kamatú hitellel és nagyobb támogatási kerettel segíti a válság miatt bajba jutott vállalkozásokat.

A vállalkozások megsegítésére két átmeneti támogatási szabályról szóló program elfogadásáról döntött a kormány - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Hozzátette: a programokat az Európai Bizottság is jóváhagyta. Ennek értelmében az állam 200 ezer euró helyett 500 ezer euró értékben nyújthat támogatást a vállalkozóknak, amely összeget a jelenleg is működő támogatási rendszer keretében vehetnek igénybe.

Budai Bernadett hangsúlyozta: a támogatás feltétele, hogy az adott vállalkozás a gazdasági válság miatt került nehéz helyzetbe.

A másik program a kedvezményes egyéni referencia kamatláb igénybevételének lehetősége. Ennek köszönhetően a cégek kedvezőbb kamattal juthatnak hitelhez. A hitelszerződést két éven belül kell megkötni, a kedvezményes kamat 2012-ig érvényes.

A kormányszóvivő a kisebb parlamentről szóló javaslatról is beszélt: a szerdán benyújtott törvényjavaslat és az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítás szerint a mostani 386 fős parlament létszáma 199 főre csökkenne.

A kormányszóvivő a tisztán listás rendszer előnyeként említette, hogy az egyéni választókerületi egyenlőtlenségeket kiküszöböli, ezáltal a választói akaratot is jobban tükrözi és arányosabb képviseletet eredményez. A kormányszóvivő szerint a javaslat elfogadásával a felére csökkenne a választások költsége.

Jelenleg nagyjából 8 milliárd forintba kerül az országgyűlési képviselőválasztás megrendezésének, míg a változtatások bevezetése után a számítások szerint csak fele ekkora összegre lenne szükség a lebonyolításhoz - magyarázta Budai Bernadett.

Az előterjesztés szerint érvényben maradna a jelenlegi 5 százalékos parlamentbe jutási küszöb, az országgyűlési egyéni választókerületek és az időközi választás megszűnésével ugyanakkor összhangban megszűnne az érvényességi, illetve eredményességi küszöb. Az új szabályokat a kormány tervei szerint a 2010-es választásokon alkalmaznák először.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Taktikai sikert arattak az oroszok Harkivnál, kiderült, miért kellett távoznia Sojgunak – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Megszólalt a kijevi katonai irányítás az harkivi offenzívával kapcsolatban, amelyben elismerték, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Vovcsanszkért vívott harcban – írja az Ukrajinszka Pravda. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház közzétette a szokásos jelentését az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Ezúttal a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter távozásának okairól írtak. Szerintük az orosz-ukrán háborúnak jelentős köze volt a tárcavezető távozásához. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×