eur:
388.99
usd:
361.89
bux:
68678.28
2024. május 8. szerda Mihály

Lényegében befagyott az állampapírpiac

Jelentősen gyengült a forint: az euróval és a svájci frankkal szemben történelmi, míg a dollárral szemben 6 és fél éve nem látott mélypontra esett. A kormányfő szerint nem lehet nemzeti alapon kezelni a globális gazdasági válságot. A pénzügyi és gazdasági rendszer teljes megújítását javasolja a jelenlegi válság megoldása érdekében a Fidesz elnöke. Már áprilistól pótlék bevezetését tervezi a legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkező rendőrök számára az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A nap legfontosabb hírei.

Jelentősen gyengült a forint: az euróval és a svájci frankkal szemben történelmi, míg a dollárral szemben 6 és fél éve nem látott mélypontra esett. A forint ma is alulteljesítő volt a régiós devizák között. A nap végére 311-ről 315 forint 80 fillérre gyengült az euróval szemben a magyar fizetőeszköz. Ez 36 óra alatt 2 és fél százalékos esés. A portfolio.hu arról számolt be, hogy lényegében befagyott az állampapírpiac: ilyen gyenge forintárfolyam mellett sokan szeretnének eladni állampapírokat, de nehéz vevőket találni még kisebb tételekre is. Közben Simor András,a jegybank elnöke. azt mondta: az euró bevezetéséhez vezető kiskapuk keresése helyett az országnak neki kellene látnia a maastrichti kritériumok teljesítésének. Ötéves mélypontján, ismét 10.000 pont alatt, 9.594 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX; az index 440 ponttal, 4,4 százalékkal gyengült. Legutóbb 2004 januárjában állt ilyen alacsonyan az index.

A kormányfő szerint nem lehet nemzeti alapon kezelni a globális gazdasági válságot. Gyurcsány Ferenc a parlament európai ügyek bizottságának ülésén úgy vélte: Európának átfogó, globális választ kell adnia. A miniszterelnök meghallgatását Eörsi Mátyás, a testület elnöke kezdeményezte a vasárnapi informális uniós csúcstalálkozón történtek tisztázására. A kormányfő a brüsszeli tanácskozáson 180 milliárd eurós támogatási kerettervet javasolt a közép- és kelet-európai tagországok számára, de az elképzelést nem támogatták, főként azért, mert a résztvevők szerint a térség tagállamai nem egyforma helyzetben vannak. Gyurcsány Ferenc összességében optimistán ítélte meg a válság kezelését célzó javaslatai európai fogadtatását.

A pénzügyi és gazdasági rendszer teljes megújítását javasolja a jelenlegi válság megoldása érdekében a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, miután a Reformszövetség tagjaival tárgyalt, azt mondta: a szervezet javaslatait elemzéseknek tartja, és azok szerinte egyáltalán nem illeszkednek a Fidesz programjába. A volt kormányfő megismételte korábbi álláspontját arról, hogy a gazdasági és a politikai bizalom helyreállításához új választásokra, új parlamentre és új kormányra van szükség.

Várhatóan csak március végére nyújtja be a Gyurcsány-csomag összes elemét a parlamentnek a kormány. A távirati iroda kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az adócsomagot március 20-ig be kell nyújtani a parlamentnek ahhoz, hogy a változtatások többsége legalább július elsejével hatályba léphessen. A kormányfő által bejelentett gazdasági intézkedések közül még egyet sem nyújtottak be a Parlamentnek. A gáz- és távhő-támogatási rendszer átalakítása rendeletben jelent meg február végén. Az adócsomagokról egyelőre még zajlik az egyeztetés kormányon belül, a társadalmi partnerekkel valamint a Reformszövetséggel. Közben a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy júliustól indul a strukturális reformok megvalósítása. Veres János elmondta: a szerkezetátalakítási program országgyűlési véglegesítését követően az intézkedéseket három lépcsőben vezetnék be, július 1-én, szeptember 1-én, majd 2010. január 1-én.

Egy ázsiai befektető érdeklődik a termelését tavaly december óta szüneteltető diósgyőri kohászat iránt. A DAM a kereslet csökkenése miatt múlt héten összes, mintegy 900 dolgozójának elbocsátását is bejelentette.

Listás, egyfordulós választási rendszert és 199 fős parlamentet javasol a kormány. A kabinet ma terjesztette a parlament elé a választójogi törvény és az alkotmány módosítására tett elképzeléseit. A kormány indoklása szerint az országgyűlési egyéni választókerületek és az időközi választás megszűnésével összhangban már nem lenne érvényességi, illetve eredményességi küszöb. A kabinet becslései alapján az egyfordulós rendszerrel négyévente 4,1 milliárd forint, míg a kisebb parlamenttel további évi négy milliárd forint takarítható meg.

Az Alkotmánybírósához fordul az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a közúti közlekedésről szóló törvény objektív felelősségre vonatkozó szabályai miatt. Szabó Máté kiemelte, hogy vizsgálata alapján a jogbiztonság és az alkotmányos büntetőjog követelményével nem tartja összeegyeztethetőnek a jelenlegi szabályozást.

Már áprilistól pótlék bevezetését tervezi a legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkező rendőrök számára az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A tárca vezetője az InfoRádióban elmondta: a javaslattal a jelenlegi jogszabályok hibájából eredő ellentmondást szeretnék feloldani. Draskovics Tibor emlékeztetett: sok 25 éves munkaviszonnyal rendelkező rendőrnek - ha most menne nyugállományba,- a nyugdíja magasabb lenne, mint a havi nettó fizetése. Hozzátette: az elképzelés alapján egy 25 évvel rendelkező rendőr havi 40 ezer, a 30 éve hivatalban lévő havi 50 ezer, míg a 35 éve szolgálatot teljesítő rendőr 60 ezer forintot kapna az eddigi juttatásain felül.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×