eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány Londonban, új választás, kilépett MDF-es - A nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság finanszírozását sem közép-, sem hosszútávon nem fenyegeti veszély. Továbbra is politikai fordulatot és új választást sürget a Fidesz. Kilépett a Magyar Demokrata Fórumból a párt egyik lakitelki alapító tagja.

Gyurcsány: 2011-re teljesíthetjük a maastrichti kritériumokat

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság finanszírozását sem közép-, sem hosszútávon nem fenyegeti veszély. Gyurcsány Ferenc erről Londonban beszélt, miután egynapos látogatást tett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsánál, illetve a JP Morgan bankcsoport szervezésében londoni befektetőkkel és elemzőkkel tárgyalt. Gyurcsány Ferenc közölte: azóta, hogy a nemzetközi pénzügyi válság különösen intenzívvé vált, a kormány a GDP érték 2,7 százalékának megfelelő szigorítást hajtott végre a büdzsében. A kormányfő Londonban a Dow Jones hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy kormánya legkésőbb szeptember 30-ig szeretné kitűzni az euró bevezetésének céldátumát. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett: a kabinetnek szeptember végéig kell benyújtania a parlamentnek a 2010-es költségvetést, valamint az ország következő három évre szóló gazdasági programját. A kormányfő hangsúlyozta: reális az esély arra, hogy Magyarország 2011-ben képes lesz teljesíteni valamennyi maastrichti kritériumot.

Új választást sürget a Fidesz
Továbbra is politikai fordulatot és új választást sürget a Fidesz. Az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: csak egy új, erős választói felhatalmazással rendelkező kormány képes megteremteni a bizalmat itthon és külföldön. Navracsics Tibor a Fidesz elnökségi ülésének szünetében úgy vélte: Európa nyilvánvalóan azért fordul el Magyarországtól, mert nem bízik a magyar kormányban, és nem hiszi, hogy a kisebbségi kabinet ki tudja vezeti az országot a válságból.

Állami fenntartásúvá válhatnak az iskolák
Mintegy 100-200 iskola kerülhetne állami kézbe a jelenlegi fenntartóktól a 2010/11-es tanévtől - közölte az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István azt mondta: az érdekképviseletek többsége az elképzelést jó iránynak és megfelelő eszköznek tartja az esélyegyenlőtlenség és a regionális különbségek csökkentésére. Hozzátette: a következő hetekben a szülői-, diákszervezetekekkel, fenntartókkal egyeztet, majd a parlamenti pártokkal tárgyal.

Nem csökkenek a K+F források
Az idén sem csökkenti a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat a kormány - mondta a területért felelős tárca nélküli miniszter. Molnár Károly a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: a kutatás-fejlesztés-innovációra rendelkezésre álló források összege 2010-re meghaladhatja a GDP 1 százalékát.Nyugat-Európának kedvez az Európai Bizottság energiakoncepciója
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerint elsősorban a nyugat-európai országoknak kedveznek az Európai Bizottság energiaellátási javaslatai. Molnár Csaba a parlament európai ügyek bizottsága előtt azt mondta: a testület által kiadott energiapolitikai koncepció szerint a források 80 százalékát az unió régi tagállamai használhatnák fel olyan projektek finanszírozására, mint például az energia-hálózatok összekötése, amire - mint a miniszter fogalmazott - Nyugat-Európában már nincs szükség.

Változatlanok a Mercedes kecskeméti tervei
Nem változtak a magyarországi Mercedes-gyár megépítésére vonatkozó tervek - jelentette ki a genfi autószalonon újságíróknak a Daimler vezérigazgatója. Dieter Zetsche szerint az idei év végén beindulhat a fellendülés az autópiacon, 2010-től növekedhet az értékesítés, elsőként Kínában, illetve a feltörekvő piacokon, majd az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is. A kecskeméti gyárban 2011-től a Mercedes A- és B-osztály modelljeit fogják gyártani.

1 százalék
Tavaly 16 és fél milliárd forintot kaptak a magánszemélyek adójának 1+1 százalékos felajánlásaiból a civil szervezetek és az egyházak - közölte az APEH elnöke. Szikora János a parlament emberi jogi bizottságának ülésén elmondta: csaknem egymilliárd forintnyi felajánlás érvénytelen volt, mert a nyilatkozattevő nem fizette be adóját, illetve késve nyújtotta be a nyilatkozatot.

Több onkológiai centrumot javasolnak
Újabb onkológiai centrumok létrehozását és a meglévők bővítését javasolja a Nemzeti Egészségügyi Tanács. Papp Zoltán, a szervezet elnöke a testület ülése után azt mondta: erősíteni kellene az úgynevezett progresszív betegellátást biztosító rendszert, hogy a kisebb kórházak betegeit is azonnal át lehessen irányítani a megfelelő helyekre.

Kilépett MDF-es alpolgármester
Kilépett a Magyar Demokrata Fórumból a párt egyik lakitelki alapító tagja. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere lemondólevelében azt írta: Bokros Lajos jelölése a párt uniós listájának élére nem más, mint egy szélsőséges, fiskális szemléleten alapuló liberális politika.

Zuschlag elismerte, hogy megpróbálta befolyásolni a tanúkat
A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a sikkasztással vádolt Zuschlag János elismerte, hogy meg akarták semmisíteni az MSZP-re vonatkozó kényes dokumentumokat, illetve több, az egyesületekkel kapcsolatos anyagot. A volt szocialista országgyűlési képviselő meghallgatásának hatodik napján, a lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveinek ismertetésekor a vádlott részben azt is elismerte, hogy igyekezett befolyásolni a tanúkat.

Eltemették a tatárszentgyörgyi áldozatokat
Katolikus szertartással, cigány szokás szerint temették el délután a tatárszentgyörgyi brutális gyilkosság két áldozatát a helyi temetőben. A 27 éves apa és ötéves kisfia búcsúztatásán mintegy ötezren vettek részt.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×