eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Török Gábor: Drámaian megváltozhat a magyar politika

Török Gábor elemző, a Vision Consulting igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP - olasz mintára - szorosan és deklaráltan együttműködik majd az SZDSZ-szel és az MDF-fel. Szerinte nemcsak a kormány, de az ellenzék is bénultan áll a gazdasági válsághoz. Éppen ezért hamarosan a magyar politika nagyon jelentősen megváltozik majd.

Török Gábor politikai elemző szerint kevés esély van arra, hogy a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ együtt oszlassa fel a parlamentet, mert mint mondta, a kis pártokban van annyi dezertőr, hogy ne legyen meg a többség ehhez. Az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: az MDF-nek és az SZDSZ-nek politikailag jelenleg nem érdeke a feloszlatás, mivel jó eséllyel nem kerülnének be az új Országgyűlésbe.

A szocialisták pedig, ha maguk számára okot tudnának is mondani, miért járuljanak hozzá egy ilyen döntéshez, a nyilvánosság előtt nehezen tudnák megindokolni azt. Az elmúlt években ugyanis határozottan kiálltak azon álláspontjuk mellett, hogy az ország számára a legfontosabb a stabilitás, egy előrehozott választás pedig nem egyezik a magyar demokrácia érdekeivel.

Az SZDSZ eközben nehéz helyzetben van. Miközben eljátszik az előrehozott választás gondolatával, kényszerpályán mozog. És eközben az válik egyre valószínűbbé, hogy a párt nem távolodni fog a szocialistáktól, hanem egyre közeledni. Török Gábor szerint az sem kizárt, hogy ha a szabad demokraták kudarcot vallanak a júniusi európai parlamenti választásokon, akkor a jövőre esedékes országgyűlési választásokon együttműködést kötnek az MSZP-vel, ennek keretében pedig akár közös listát is állíthatnak.

Az elemző a válság kapcsán arra mutatott rá: a politika rövid időn belül sokat fog változni, ezt pedig a válság fogja kikényszeríteni. A magyar politikának eddig nem volt sajátja az őszinte beszéd, ám elképzelhető, hogy a gazdasági viszonyok felülírják a politikai érdekeket.

Mint mondta, az ország egy olyan helyzet felé halad, ahol már a pártok számára sem a politikai racionalitás, saját támogatottságuk megőrzése lesz a kérdés, hanem a mély válság, az államcsőd elkerülése.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×