eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány túl radikálisnak tartja a Reformszövetség programját - a nap hírei

Túl radikálisnak tartja a Reformszövetség gazdaságpolitikai programját a miniszterelnök. Lapértesülés szerint melamint találtak Szegeden egy gyerekeknek szánt tejitalban. Szlovákiában 13 ember meghalt, amikor összeütközött délelőtt egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz. A nap hírei 2009. február 21-én, szombaton.

Imponálónak, de társadalmi hatását tekintve esetenként rémisztőnek nevezte a Reformszövetség gazdaságpolitikai programját a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc, miután a szervezet által készített 2013-ig szóló gazdaságélénkítő tervekről egyeztetett, elmondta: a javaslatot a következő hetekben pontról pontra elemzik. Hozzátette: az egyeztetés egyik tanulsága az, hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb intézkedéseket javasol a kormánynak.

A Reformszövetség a többi között a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését szorgalmazza 2013-ig. Szakértőik szerint ezzel összesen 1325 milliárd forinttal mérsékelnék az állami jövedelemelvonást; az államháztartási kiadások befagyasztása további 1000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezne. A szervezet adókra vonatkozó elképzelései alapján a munkáltatói járulékterhek 5 százalékponttal mérséklődnének; a csökkentés jövőre további 3, majd 2011-ben még 2 százalékpont lenne. A 18 százalékos személyi jövedelemadó felső határát már ebben az évben évi 5 millió forintra emelnék a jelenlegi 4 százalékos különadó megszüntetése mellett, a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra növelnék.

Lapértesülés szerint melamint találtak Szegeden egy gyerekeknek szánt tejitalban; ez az a kínai élelmiszer-hamisításhoz használt műanyag, amitől tavaly hat csecsemő meghalt az ázsiai országban. A Délmagyarország információi szerint a kínai forgalmazót, aki a terméket ellenőrzés nélkül hozta be az Európai Unióba, még keresik. A megyei napilap azt írta: a napokban egy szegedi vásárló véletlenül figyelt fel a kínai, Milk drink feliratú, dobozos gyerek tejitalra. Faragó Katalin, az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság osztályvezetője elmondta: a Cora hipermarketben 34 dobozt koboztak el a termékből, az áruház szerint ősz óta árulták, és összesen 60 doboz volt belőle.

Előzetes letartóztatásba helyezték a február 8-i veszprémi gyilkosság két gyanúsítottját, R. Sándort és N. Győzőt. Arról egyelőre nem nyilatkozott a rendőrség, hogy konkrétan milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják őket. Ebben az ügyben tegnap elrendelték B. Csaba előzetes letartóztatását is. Marian Cozma román kézilabdázó meggyilkolása ügyében eddig összesen 5 embert vettek őrizetbe. Az osztrák hatóságok pénteken adták át Magyarországnak azt a két gyanúsítottat, akiket egy nappal a Veszprémben elkövetett gyilkosság után Ausztriában, az A2-es autópályán tartóztattak fel az osztrák rendőrök.

Szlovákiában 13 ember meghalt, amikor összeütközött délelőtt egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz Breznóbánya közelében. A hatóságok közlése szerint további 21 embert kórházba vittek, többük állapota súlyos, életveszélyes. Az áldozatok között nincs magyar állampolgár. A buszban 37-en voltak, és egy síkirándulásra utaztak a közeli hegyekbe. A tragédia egy olyan helyen történt, ahol sem sorompó, sem jelzőlámpa nincs. A rendőrség azonnal megkezdte a baleset kivizsgálását; a lehetséges okokról egyelőre senki sem nyilatkozott.

Együttműködésre szólította fel Kínát a pénzügyi világválság, az éghajlatváltozás és az Észak-Korea jelentette biztonsági fenyegetések kezelése érdekében az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton pekingi látogatásán azt mondta: feltétlenül szükséges az Egyesült Államok és Kína együttműködése, és hangsúlyozta: országa ennek elmélyítésére és kiszélesítésére törekszik. Jang Csie-cse kínai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi helyzet megköveteli a két országtól a párbeszéd erősítését és a kapcsolatok magasabb szintre emelését.

Irakban Bagdadi Központi Börtön néven újra megnyitották az Abu Graibot. Az intézményt azután zárták be 2006-ban, hogy nyilvánosságra került az amerikai őröknek az iraki fogvatartottakkal szembeni kegyetlenkedése. A börtönhatóságok most újságíróknak is bemutatták a felújított épületet és úgy nyilatkoztak: a nemzetközi normáknak megfelelően bánnak az elítéltekkel. Első körben 400 rabot költöztettek a Bagdad melletti börtönbe, ahol a tervek szerint összesen 3 ezer fogvatartottat helyeznek el.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×