eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyarul tanítják a román rendőröket Nagyváradon

Nyelvtanfolyamot szerveznek a nagyváradi közösségi rendőröknek, és magyar nyelvű változat is készül az önkormányzat formanyomtatványaiból - írja a kronika.ro. Korábban Kovászna megyében Corneliu Câmpeanu rendőrparancsnok visszautasította, hogy beosztottjai magyarul tanuljanak.

A kronika.ro szerint magyarul tanítják a közösségi rendőröket Nagyváradon, a lakossággal való jobb kapcsolattartás érdekében. "A polgármesteri hivatal által kezdeményezett nyelvtanfolyam jövő héten kezdődik" - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália. Az alpolgármester a polgármesteri hivatal fennhatósága alá tartozó igazgatóságokat és önálló ügyvitelű vállalatokat is értesítette a nyelvtanulási lehetőségről. A vállalatok esetében elsősorban az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak ajánlják a nyelvtanfolyamot, a közösségi rendőrség 48 tagjának azonban azt kötelező elvégezni. A polgármesteri hivatal alkalmazottjainak ugyan nem kötelező, de ajánlott eljárni a heti két-három nyelvleckére, hogy kommunikálni tudjanak a hozzájuk forduló magyar lakosokkal.

Biró Rozália ugyanakkor bejelentette: a magyar nyelvű változatai is elkészültek a polgármesteri hivatal formanyomtatványai egy részének, ígérete szerint ezt is hozzáférhetővé teszik az ügyintézésben. Az alpolgármester hangsúlyozta: a magyar nyelv használatának a közintézményekben és a hivatalokban törvény biztosította jog, melyel a város magyar polgárainak élnie kell.

Korábban Kovászna megyében is felmerült, hogy magyar nyelvtanfolyamra küldjék a rendőrség alkalmazottjait, mivel sok településen a lakosság nem beszél románul, a rendőrök viszont nem tudnak magyarul. Ezt Tamás Sándor megyei tanácselnök is támogatásáról biztosította, aki elismételte: a törvény szerint ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, a lakossággal kapcsolatot tartó hivatalnokoknak beszélniük kell az adott kisebbség nyelvét. "A rendőröket nem lehet kötelezni, hogy megtanuljanak magyarul, de biztosítani kell számukra ezt a lehetőséget" - mondta. Corneliu Câmpeanu Kovászna megyei rendőrparancsnok azonban csütörtökön úgy vélekedett: nincsenek gondok a rendőrség és a lakosság közötti kommunikációban és fölöslegesnek tartja a nyelvtanfolyam beindítását. Állítása szerint a rendőrségi alkalmazottak több mint egynegyede magyar nemzetiségű, összességében pedig a megye rendőreinek megközelítőleg fele beszéli a magyar nyelvet. "Magyar nyelven verseket ugyan nem írok, de a hétköznapi kommunikációhoz szükséges kifejezéseket ismerem" - mondta a rendőrparancsnok. Hozzátette: jogában áll tolmácsot fogadni annak az állampolgárnak aki nem beszéli az államnyelvet.

A sepsiszentgyörgyön az RMDSZ kezdeményezésére korábban már szerveztek magyar nyelvtanfolyamokat, amelyeken csendőrök, rendőrök is tanultak. Buzsi Andrea, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint a rendőrállomány mintegy 40 százaléka beszél magyarul, és a falusi őrsökön általában minden rendőr érti a magyar beszédet.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×