eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csaba László: Senki sem hiszi el, hogy Gyurcsány képes végrehajtani, amit ígér

Csaba László közgazdász szerint szinte mindegy, milyen a miniszterelnök által hétfőn bejelentett intézkedések tartalma, ha a változásokról sokféle szempontból hiteltelennek mondható személyek beszélnek. Az egyetemi tanár kiemelte: leghamarabb 2013-ra lehet a magyar gazdaságban élénkülés.

A tervezett intézkedések sikere nagyobb részben függ attól, hogy ki mondja, és kisebb részben attól, hogy mi van a csomagban - mondta Csaba László közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár példaként Barack Obama új amerikai elnököt nevezte meg, akit és akinek a gazdaságélénkítő programját bizakodás övezi.

A közgazdász szerint a Gyurcsány Ferenc kormányfő által hétfőn bejelentett lépéssel két baj van: a kis méretű, alapvetően a belső átrendezéseket tartalmazó intézkedési együttesnek korlátozott hatása lehet, de ennél súlyosabb, hogy nem hiszik el. Ha valakinek 49 programja volt, és mindegyik élt két hetet, akkor annak nincs hitele - hangsúlyozta.

Leghamarabb 2013-ra lehet a magyar gazdaságban élénkülés - vélekedett az egyetemi tanár. Csaba László szerint 2010-ig folytatódik a mostani "tili-toli", majd alakul egy új kormány, amely támogatást szerez a programjához, 2011-ben kezdi el megvalósítani programját, és egy évvel később beteljesíti azt.

A közgazdász emlékeztetett: 2006-ban hagyott el minket Szlovákia, és folyamatosan húznak el előlönk, a cseheknek volt előnyük, a románok hátránya pedig folyamatosan csökken. A mi lemaradásunk tehát szembetűnő - emelte ki.

Messze van, amíg olyan változások történnek, amelyek hatása a mindennapokban és a nemzetgazdasági mutatókban mérhető lesz - mondta Csaba László, aki szerint a 2005 és 2013 közötti időszak elveszettnek tekinthető.

Az egyetemi tanár szerint jó lenne, ha a tervezetek helyett a valóságos adatokról összehasonlító módon széles körű és rendszeres vitát folytatnánk, hogy kiderüljön, milyen típusú gazdaságpolitika képzelhető el a cégek és az ország szintjét.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×