eur:
389.15
usd:
363.49
bux:
68159.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: Életüket, vérüket és zabot ajánlottak a nyugdíjasok a kormánynak

Támogatja a kormány nyugdíjreform-terveit az Idősügyi Tanács - jelentette be a miniszterelnök az után, hogy találkozott a tanácsban dolgozó nyugdíjas szervezetekkel. A testület kizárólag a jelenleg nyugállományban lévőket képviseli, a legfőbb intézkedések viszont javarészt a leendő nyugdíjasokat érintik.

A kormány által létrehozott, és a miniszterelnök által vezetett Idősügyi Tanács állítólag támogatja a nyugdíjrendszer átalakítását célzó közép- és hosszú távú kormányterveket - ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be, miután konzultált a tanácsba delegált nyugdíjas szervezetekkel.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a holnap nyugdíjfizetésének alapja a mai munka. Ha meg tudjuk őrizni a munkahelyeket, ha olyan szituációt tudunk teremteni, amiben még több munka lesz, akkor nem kell félniük a nyugdíjasoknak, hiszen a járulékfizetésből lesz a nyugdíjfizetés. Végig vettük a javaslatokat, a legjellemzőbb kifejezések a "tudomásul vesszük", "elfogadjuk" és az "erről még egyeztetnénk" voltak.

A kormányfő még a hétfői parlamenti beszédében jelentette be, hogy 1997 után elindul a nyugdíjreform második hulláma, amelynek része, hogy 2016-tól 2024-ig nyolc év alatt a jelenlegi 62-rol 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, valamint hogy a 13. havi nyugdíj a mostani nyugdíjasok járandóságába beépül, a leendő nyugdíjasok viszont elesnek ettől a pluszpénztől.

Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára is pozitív fogadtatásról számolt be. Mint mondta, szinte egybehangzóan támogatták a 65 évre való korhatáremelést. Annál is inkább, mert pontosan látják az idős szervezetek, hogy tekintettel arra, hogy a nyugdíjba vonuláskor várható élettartam, és a születéskor várható élettartam között mekkora különbség van, érzik, hogy olyan munkajövedelmekre van szükség, amelyhez járulékfinanszírozás társul.

Az Idősügyi Tanácsnak csak a jelenlegi nyugdíjasokat képviselő szervezetek a tagjai. A tanács egybehangzóan támogatta a leendő nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának megszüntetését is. Ennek részleteiről, valamint a nyugdíjkiszámítás módjáról még további konzultációk várhatók, de az irányokban egyetértés van.

A kabinet célja, hogy gazdasági növekedés idején arányosan emelkedjenek a nyugdíjak, a GDP csökkenése esetén viszont ne csökkenjen a járandóság. Korózs Lajos azt mondta: a kormány a tanács észrevételei alapján áprilisra kidolgozza a javaslatokat, utána újra megvitatják azokat a szervezetekkel, majd azt követően nyújtják be a parlamentnek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

„A NATO átlépte a vörös vonalat!” – ezzel a címmel tett ki Facebook-oldalára rövid videót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A bejelentkezés elsősorban a NATO által előkészített, 100 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt támogatási csomagról szólt, melyet a katonai szövetség a következő 5 évre tervez elosztani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×