eur:
388.63
usd:
361.35
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány Ferenc új csomagja - a nap legfontosabb hírei

Két héten belül megkezdi a szükséges törvénymódosítási javaslatok benyújtását a kormány - mondta a miniszterelnök, miután az Országgyűlésben ismertette a válság kezelésére kidolgozott elképzeléseket. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: összességében nem jelent többletterhelést a kormány adóátrendezési javaslata, amely alapján emelkedne a személyi jövedelemadó, és az áfa, de csökkennének a munkára rakódó terhek és megszűnne a 4 százalékos szolidaritási adó. Válságkezelő programját a kormányfő ötperces tévébeszédében is ismertette.

A kormányfő a szociális rendszer módosításánál a rászorultsági szempontokat, a nyugdíjreformmal összefüggésben pedig az értékállóságot hangsúlyozta. Azt mondta: a családi pótlék adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lenne, a gyedhez pedig fél év helyett 12 hónap munkaviszony kellene. Hozzátette: 2010-től a 13. havi nyugdíj beépülne a járandóságba, az újonnan nyugdíjba vonulók pedig már nem kapnák meg ezt a juttatást, 2016-tól nyolc év alatt fokozatosan 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.

"Jól sikerült egyetemi előadás"

A kormányzati politika kudarcának nevezte az utóbbi öt év folyamatait a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor a miniszterelnök szavaira reagálva azt mondta: amióta Gyurcsány Ferenc vezeti a kormányt, egyre gyengül a gazdaság, és növekszik a munkanélküliség. Az ellenzéki politikus szerint nehéz lehet elhinni, hogy a miniszterelnök által ismertetett javaslatok miatt nem növekednek a terhek, és úgy vélte: a tervezett intézkedések nem segítenek a súlyos válság megoldásában. Navracsics Tibor azt mondta: a javaslatok csak a legális jövedelemből élők vállára raknak újabb terheket, emiatt növekszik majd a feketegazdaság. Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője újabb megszorító csomagnak nevezte a kormányzati terveket, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a közös fellépést szorgalmazta, Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig azt mondta: elkésettek a javaslatok, a kormányfő pedig beszédével a gazdaságélénkítő elképzelések előkészítetlenségét próbálta leplezni.

IMF: elkerülhetetlen a korrekció

A magas államadósság és a külső finanszírozás nehézségei miatt elkerülhetetlennek nevezte a gazdasági korrekciót Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője. James Morsink Budapesten közölte: az IMF az idén a magyar gazdaság 3-3,5 százalékos visszaesésére számít, miközben a GDP arányos államháztartási hiány 3 százalékon belül marad. Hangsúlyozta: Budapest teljesítette az IMF-fel kötött hitelszerződésben vállalt feltételeket.

Ismét negatív rekordot döntött a forint

Ismét negatív rekordot döntött a forint/euró árfolyam. A közös európai fizetőeszközért hétfőn napközben 304 forint 75 fillért is kértek. Elemzők szerint az árfolyam esését a régió iránti bizalom csökkenése, valamint a zloty nagymértékű gyengülése okozta. A lengyel fizetőeszköz árfolyama azután romlott, hogy a varsói jegybank közölte: elsietettnek tartja, hogy az ország - a kormány szándékainak megfelelően - már az idén csatlakozzon az ERM II. árfolyamrendszerhez.

Ismét emelkedik a benzin ára

Bruttó 4 forinttal emeli a benzin árát szerdán a MOL. A portfolio.hu. információi szerint a gázolaj ára változatlan marad. A módosítás után a benzin literjéért átlagosan 254-255 forintot, gázolajért továbbra is 256-257 forintot kell majd fizetni. A gazdasági portál szerint a Mol lépését a piaci folyamatok, főként a benzin nemzetközi jegyzésárának emelkedése indokolja.

Elfogadta a közgyűlés a forrásmegosztási rendeletet

Három fideszes kerületi vezető elutasítása mellett elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az idei forrásmegosztási rendeletet. A háromfős MDF-frakció sem a téma tárgyalásánál, sem a szavazásnál nem jelent meg a rendkívüli ülésen, noha korábban Katona Kálmán frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta, hogy várhatóan megszavazzák a rendeletet. Nem vett részt a szavazásban Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője sem. A forrásmegosztás keretében az idén csaknem 216 milliárd forintot osztottak meg a kerületek és a főváros között.

Már biztos, hogy a francia diáklány holttestét találták meg a Dunában

Minden kétséget kizáróan a Budapesten eltűnt francia diáklány holttestét találták meg csütörtökön a Dunában - közölte a DNS-vizsgálat eredményére hivatkozva a rendőrség. Ophélie Bretnacher az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra tavaly szeptemberben. A 22 éves lányt utoljára december 4-én éjjel egy szórakozóhelyen látták, ahonnan haza indult, de eltűnt; kézitáskáját két olasz egyetemista találta meg a Lánchídon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×