eur:
385.88
usd:
355.28
bux:
68412.33
2024. május 21. kedd Konstantin

Legyen kötelező az emelt szintű érettségi az államilag finanszírozott képzésben!

Kötelezővé kellene tenni az emelt szintű érettségit az államilag finanszírozott felsőoktatási képzésre jelentkezőknek - mondta a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja az InfoRádió Aréna című műsorában. Porogi András, aki egyben a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, kiemelte: egy intelligens diák szinte tanulás nélkül is jó középszintű érettségi vizsgát tehet a jelenlegi rendszerben.

Egyre kevesebb diák jelentkezik a nagyobb követelményekkel járó emelt szintű érettségi vizsgára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja. Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója szerint a középszintű vizsgát szinte tanulás nélkül is 4-esre vagy 5-ösre tudja megírni egy intelligens diák.

Az igazgató úgy vélekedett, hogy kötelezővé kellene tenni az emelt szintű érettségit az államilag finanszírozott felsőoktatási képzésre jelentkezők számára, hiszen miért finanszírozzák az adófizetők olyanok képzését, akik képtelenek letenni egy emelt szintű érettségit. Ennek pozitív hatása lenne a középiskolákra is, hiszen mindenkit intenzívebb munkára kényszerítene - vélekedett Porogi András.

A felsőoktatásban panaszkodnak, hogy keveset tudnak a gimnazisták, emellett azonban olyan a szabályozás, amely a diákokat nem kényszeríti arra, hogy teljesítsenek - hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a kétszintű érettségi eredeti koncepcióját kellene helyreállítani.

Több éven át kellene mérni a diákok tudását

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületének elnökségi tagja beszélt arról is, hogy a jelenlegi középiskolai felvételi rendszer sem teljesen megfelelő, ugyanis az egyszeri megméretés helyett több éven keresztül, egységes tesztekkel kellene mérni az általános iskolások tudását, hogy a diákok egy igazságosabb rangsor alapján juthassanak be a középiskolákba.

Porogi András azt is elismerte, hogy egy ilyen rendszer drága lenne, és amíg nem lehet jobbat bevezetni, addig kár a jelenlegi működőképest lerontani. A Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója szerint a jelenlegi felvételi rendszer lehetővé tette, hogy a tehetséges gyerekek megtalálják a megfelelő iskolát maguknak.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 10:43
×
×
×
×