eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Boross Péter értelmetlennek tartja Gyurcsány javaslatát

Egyfordulós, tisztán pártlistás, arányos választási rendszert javasol a Magyar Demokrata Fórum. Boross Péter volt miniszterelnök az InfoRádiónak azt mondta: pártja elképzelése különbözik Gyurcsány Ferencétől.

Egyfordulós, kizárólag pártlistás, arányos választási rendszer bevezetése mellett érvel az MDF. A párt politikusa, Boross Péter szerint ez jobban tükrözi a választói akaratot.

A volt miniszterelnök úgy vélekedett: kevesen vannak azok, akik más pártra és más párthoz tartozó egyéni jelöltre adják le a voksukat egy választás idején. Sokan a lakossági fórumokon nem tudták megnevezni, hogy ki is a körzet képviselője - tette hozzá.

A Gyurcsány Ferenc kormányfő által javasolt megyei listás rendszer értelmetlen egy ekkora méretű országban - vélekedett Boross Péter.

Az MDF politikusa szerint a bejutáshoz szükséges küszöb meghatározása külön probléma, hiszen volt olyan választás, amikor 12 százaléknyi voks nem kapott mandátum. A listás választással minden pártnak esélye van, és úgy kell meghatározni a küszöböt, hogy ne vesszen el egy szavazat sem, hanem képviselői mandátumot eredményezzen - fejtette ki.

Az MDF úgy véli, az egyéni választókerületek megtartása helyett inkább a helyi népszavazási kezdeményezések megerősítésére van szükség, ezért a párt azt javasolja, hogy a helyi népszavazási kezdeményezések sikerének feltétele egyezzen meg az országos népszavazásokéval.

Az MDF javasolja a kétkamarás parlament létrehozását is. Ennek lényege, hogy a politikai pártok mellett a tudományos és a gazdasági élet meghatározó szereplői is részt vehessenek a törvényhozás munkájában, hogy a szakmai szempontok, a racionalitás nagyobb teret kapjon.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×