eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy: Bármikor beszakadhat a jég Gyurcsány alatt

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő az árvízi hajós szerepében tetszeleg, a válság kezelőjeként viselkedik, a kis pártok pedig a parlamenti kieséstől tartva nem tesznek a helyzet ellen. A Fidesznek egyszer lehetett volna alkalma megbuktatni a Gyurcsány-kabinetet a koalíciós szakítás után, Surányi György korábbi jegybankelnök révén - emelte ki. A politikai elemző beszélt arról is, hogy sok tekintetben a következő kormánynak lesz a legnehezebb feladata a rendszerváltás óta.

Gyurcsány Ferenc kormányfő az újabb reformtervekkel úgy jelenik meg a közvélemény előtt, mint árvízi hajós, mint válságkezelő - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző a Deák Ferenc Közéleti Klub estjén tartott előadásában. Hangsúlyozta: a miniszterelnök célja, hogy nála maradjon a politikai kezdeményezés, de ettől még bármikor beszakadhat alatta a jég.

A politikai elemző szerint az a valószínű, hogy a kispártok, félve attól, hogy kiesnek a parlamentből, az utolsókig fenntartják a mostani állapotot.

Ebben a helyzetben nehéz okosat mondani a jobboldalnak - emelte ki Tölgyessy Péter, aki szerint volt egy pillanat, amikor a jobboldal mondhatott volna okosabbat, mint a "Gyurcsány takarodj!" imamalomszerű ismételgetését. Kifejtette: amikor az SZDSZ a koalíciós szakítás után szakértő kormányt javasolt, a Fidesznek elő kellett volna állnia egy ilyen névvel, és Surányi György volt jegybankelnökre nehéz lett volna nemet mondani.

Ha az SZDSZ megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt, akkor új helyzet van és egy olyan miniszterelnök, akihez a Fidesz már tud viszonyulni, mert jelenleg egy javaslatot sem tud elfogadni a legnagyobb ellenzéki párt Gyurcsány Ferenctől - mondta az elemző. Hozzátette: a Fidesz olyasmikre mond nemet, amikre igent kellene, és olyan javaslatokat tesz, amelyek nem tarthatók.

Korábban úgy tűnt, hogy a Fidesznek jó esélye van visszatérni a hatalomba, de most az egyik szélső lehetőség az, hogy az ellenzéki párt ebben a csapdahelyzetben olyan ügyetlenül politizál, hogy Gyurcsány Ferenc mégis befut, és megnyeri a következő választást - vélekedett Tölgyessy Péter, aki kiemelte: ennek ugyan nincs sok esélye, de nem lehetetlen.

A politikai elemző szerint a kormányfő feladata könnyű, ugyanis azokat a szavazókat kell újra megnyernie, akik az utóbbi két választáson a szocialistákra szavaztak, és ha ezt hiánytalanul teljesíti, akkor újra győzni tud. Ennél ugyanakkor valószínűbb, hogy az MSZP súlyos, vagy akár megsemmisítő vereséget szenved, és a kis pártok nem jutnak be a parlamentbe, és teljesen eltűnnek - fogalmazott.

Nem tudni, hogy a Fidesz mennyire lehet képes megoldani ezt a problématömeget - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Kifejtette: az ellenzéki párt sok olyan ígéretet tett, amelyek nem tarthatóak a válsághelyzetben, és ezt a politikai elemző nagy hibának tartja.

Tölgyessy Péter szerint sok tekintetben a legnehezebb feladata a következő kormánynak lesz a rendszerváltás óta. Sokan azt mondják, hogy van könnyű megoldás, de ha kiderül, hogy a Fidesz hatalomra kerülése után egy évvel sem találja meg ezt, akkor a harag a párt ellen fordul. Ha a Fidesz nem képes megoldani a válságot, és nem tudja Szlovákiával versenyképessé tenni az országot, akkor bármit tehet, lehetetlen lesz a jobboldali kormányzást fenntartani - emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×