eur:
389.76
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újabb korlátozások a szálló por miatt

Két nagyvárosban újra korlátozásokat vezetnek be a levegőben mért magas szállópor-koncentráció miatt. Salgótarjánban és Tatabányán az autóhasználat és az alternatív fűtés csökkentését kérik a lakosoktól.

A levegőszennyezettség miatt újra szükség van a korlátozásokra Salgótarjánban, vagyis az elmúlt hétvégéhez hasonlóan ezúttal is az autóhasználat és az alternatív fűtés csökkentését kérik a lakosoktól - mondta a városháza illetékese, Kurborczik Norbert.

Az utóbbi három napban a szálló por koncentrációja újra meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Salgótarján jegyzője pénteken figyelemfelhívást tett közzé, amelyben a személygépkocsik használatának mellőzését, valamint a szén- és fatüzelés minimálisra szorítását kéri a városban élőktől, egyben újra bevezeti az égetési tilalmat.

Salgótarjánban az elmúlt hétvégén is szükség volt a korlátozásokra. Az intézkedéseket kedden visszavonták, miután a szálló por koncentrációja még az egészségügyi határértéket sem érte el. Mivel Salgótarjánnak még nincs elfogadott szmogrendelete, ilyen helyzetben a figyelemfelhíváson kívül nem áll más eszköz a városháza rendelkezésre.

Tatabányán szintén

Tatabánya a szálló por koncentrációja a város mindkét mérőállomásán több napja meghaladja a határértékeket, ezért az önkormányzat kérte a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják az autóikat és csökkentsék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát - közölte az önkormányzat sajtóreferense.

A közlemény szerint a határérték-túllépés a megengedett érték dupláját is eléri. Ez az egészségre ártalmas lehet, szem, orr- és toroknyálkahártya irritációt, asztmás rohamokat okozhat.

Az önkormányzat felhívása szerint a betegek, a kisgyermekek és az idősek kerüljék a szabadban tartózkodást és a gyakori szellőztetést. A szennyezés mértékéről a helyi rádiókban folyamatosan tájékoztatnak.

Szegeden ugyanakkor pénteken 14 órától feloldották a levegőben mért magas szállópor-koncentráció miatt még hétfőn elrendelt korlátozó intézkedéseket - mondta az önkormányzat szóvivője.

Budapesten az elmúlt napokhoz képest sehol sem emelkedett a szállópor koncentrációja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×