eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: A magyar gazdaságpolitika olyan, mint az időjárás-jelentés

Orbán Viktor a rendszerváltás előtti időkhöz hasonlította Magyarország jelenlegi állapotát a Fidesz Európai Parlamenti programalkotó vitasorozatának első konferenciáján.

Az ország vezetőinek, csakúgy mint húsz évvel ezelőtt, ismét kicsúszott a kezéből minden - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt európai parlamenti választási programalkotó vitasorozatának első konferenciáján. Hozzátette: a gazdasági helyzet súlyos, sőt lassan tarthatatlan.

A jelek azt üzenik, most már valami gyökeresen másnak kell következnie, más politikában, más emberekkel. Ilyen jel, ha a költségvetés két hét alatt összeomlik, ha a kormány megszorításokon kívül nem tud mással előállni, ha azt tapasztaljuk, hogy az állam képtelen arra, hogy megvédje polgárait és káosz kezd kialakulni az országban. A rendszerváltók ismerik ezt az érzést - tette hozzá Orbán Viktor.

A politikus hangsúlyozta: a rendszerváltás célja a szabadság és a függetlenség megteremtése volt. A magyar ember akkor nem érezhette, hogy a maga ura, de az emberek ma ugyanúgy gúzsba kötve érzik magukat, mint két évtizede. Ma Magyarországon nincs gazdasági szabadság - hangsúlyozta.

Időjósok

Orbán Viktor szerint Magyarország gazdaságpolitikája olyan, mint a televízióban az időjárás-jelentés: a politikus megjósolja, hogy mi fog történni, döntések helyett előrejelzéseket kapunk, mint például, hogy "cudar idők jönnek".

A Fidesz elnöke szerint az Európai Parlamenti választáson a Fidesznek azt kell bebizonyítania, hogy tud küzdeni a magyarokért. Ehhez egység kell, így először magának a jobboldalnak kell egységesnek lennie - emelte ki Orbán Viktor.

Az volt miniszterelnök kitért arra is, hogy Ferencváros vízválasztó lehet a következő hétvégén, 1990-ig visszatekintve ugyanis még nem fordult elő, hogy egy baloldal által birtokolt parlamenti mandátumot időközi választáson a jobboldal meg tudott volna szerezni. Erre jövő hét vasárnap lesz először esély - hangsúlyozta Orbán Viktor.Jövőkép nélkül

Schmitt Pál, néppárti Európai Parlamenti képviselő bevezetőjében úgy fogalmazott: nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialista kormánynak nincs határozott jövőképe, a Fidesznek kell megalkotnia a gyarapodás, felzárkóztatás programját.

A politikus megjegyezte azt is, hogy az európai parlamenti választás mindössze kilenc hónapra van az országgyűlési választásoktól, így ez a voksolás - jogilag talán nem, de - tekinthető a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának.

Martonyi János, volt külügyminiszter hozzászólásában elmondta: a demokrácia és a piacgazdaság képes, hogy új megoldásokat találjon és alkalmazkodjon a válság miatt megváltozott körülményekhez, ezzel szemben a magyar válságot magunknak kell megoldanunk. A politikát kell megújítani ahhoz, hogy a válság összes többi következményét megoldjuk.

A politikus szerint bár többen úgy vélik, hogy 2009 a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság esztendeje, Európa számára ez az év a bizonytalanság és az esélyek éve lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×