eur:
389.67
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Nyugaton be szokás tartani a forgalmi korlátozásokat"

Ötpontos, Európában már bevált intézkedéscsomagot javasol a levegőszennyezés ellen az MSZP. Hegyi Gyula szerint azért jobb Nyugat-Európában a helyzet, mert nagyobb az állampolgárok jogkövetése és szigorúbbak a büntetések.

Nyugat-Európában önként betartják a polgárok az autóforgalom korlátozását - mondta az InfoRádiónak Hegyi Gyula, az MSZP képviselője. Hozzátette: a rendőrség arrafelé szigorúbban büntet, mint nálunk.

A politikus a rendszámtábla-rendelettel kapcsolatban kifejtette: a levegőtisztaság védelmében nem csupán egy intézkedést szokás hozni. Dugódíjat szednek Londonban, Milánóban, Stuttgartban, ami annyit jelent: egyes, rendszerint a város belsejében fekvő zónákba csak fizetés ellenében léphetünk be. Ez drágább, mint a tömegközlekedés, a zónák határain pedig ingyenes parkolók vannak.

De - sorolta tovább Hegyi Gyula - léteznek zöld zónák is, ahova egyáltalán nem, vagy csak környezetkímélő autóval lehet behajtani. Ezekben általában sokan laknak, számos közintézmény fekszik bennük.

Január elseje óta működik a teherforgalmi stratégia Budapesten, amellyel a teherautók forgalmát korlátozzák. Ezt az Európai Parlament magyar képviselője jó lépésnek tartja. Hozzátette: a levegőszennyezés akkora probléma, hogy áldozatokat kell hozni a csökkentéséért.

A rendeleteket részletesebben ki kellene dolgozni és végre kellene hajtani - szögezte le a politikus. A hosszabb távú megoldás szerinte azonban az adózás kérdésében rejlik.

Rámutatott: az EP már elfogadott egy olyan alapelvet, amely szerint 2013-14-től egységes alapelvek szerint adóznának az autók után egész Európában. Ez felváltaná a regisztrációs adót is. Az adó 50 százaléka pedig az autó környezeti teljesítményétől függne - fejtette ki Hegyi Gyula.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×