eur:
389.45
usd:
361.59
bux:
68448.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kampány kampány után - ez vár ránk a következő másfél évben

Várhatóan 2010. április 11-én lesz az országgyűlési választások első fordulója. Amennyiben nem lesz előrehozott voksolás, akkor a június 7-i európai uniós megmérettetést követően 10 hónappal újra az urnák elé kell járulniuk a választóknak.

2009. június 4-e és 7-e között választják meg az uniós polgárok új európai parlamenti képviselőiket. Mivel Magyarországon az elmúlt 20 évben az összes országos szavazást vagy választást vasárnap tartották, nálunk minden bizonnyal június 7-én lesz az EP-választás.

Ezt követően elvileg valamivel több mint fél év kampányszünet lesz, majd újra elkezdődhet a korteskedés. A köztársasági elnök eddigi nyilatkozatai és gyakorlata alapján Sólyom László a lehető legkorábbi időpontra tűzi majd ki a soron következő országgyűlési választásokat, amennyiben semmilyen rendkívüli esemény nem jön közbe.

A választási törvény és a naptár ismeretében az államfő vélhetően jövő év január végén jelenti be, hogy a parlamenti választások első fordulóját 2010. április 11-ére tűzi ki, a második forduló pedig rá két hétre, április 25-én lesz. A jogszabály azt mondja ki, hogy a voksolás időpontja nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az ezeket megelőző és követő napokra.

Az országgyűlési választások Magyarországon rendes menetrend szerint áprilisban és májusban zajlanak. Jövőre az első áprilisi hétvégén lesz húsvét, így csak ezután, vagyis 11-én lehet leghamarabb megtartani a voksolást. Az ezt követő másik időpont pedig április 25., mert ha a kettő között van az első forduló, akkor május 2-án kellene tartani a másodikat, ami a munka ünnepe miatt nem lehetséges.

A kormányzó MSZP és a legnagyobb ellenzéki erő, a Fidesz elnöksége két héten belül tárgyal az európai parlamenti választások előkészületeiről és a listaállításról. Ezzel lényegében elkezdődik a soron következő választásokra és kampányokra való intenzív felkészülés. A gépezetnek pedig 2010 őszig kell működnie, ugyanis akkor új önkormányzatokat és polgármestereket is választunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×