eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány már az idén elindítaná az adóreformot

Egy adóreformot szükségesnek tart a kormányfő, az egészségügyben azonban nem lát lehetőséget a rendszerszintű átalakításra. Gyurcsány Ferenc fontosnak tartja a nyugdíjkassza egyensúlyának megőrzését, amelyhez már a jövő évtized elején változtatásokra lesz szükség.

Gyurcsány Ferenc szerint szükség van egy évekig tartó, széles körben támogatott adóreform elindítására, amely kiszámítható lépésekben átrendezi az adóterheket annak érdekben, hogy a munkára rakódó terhek csökkenjenek, és a vagyonra, illetve a fogyasztásra rakodó terhek növekedjenek.

Gyurcsány Ferenc az MTI-nek nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy ha meg lehet erről állapodni, akkor ennek érdekében az első lépést akár már idén meg lehet tenni.

A feladatok közé sorolta, hogy hosszú távon biztosítani kell a nyugdíjak kifizethetőségét és a nyugdíjkassza egyensúlyát, valamint folytatni kell az erről szóló politikai, társadalmi és szakmai vitát. Emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjrendszer egyes elemeit a következő évtized elején meg kell változtatni, amelyhez egyetértés kell, és ezt szintén elő kell készíteni.

Mint mondta, érdemes végiggondolni azt is, hogyan lehet továbbvinni a szociális reformot, amelynek a legfontosabb elemét "Az út a munkához" program keretében ősszel már elfogadta a parlament.

Az egészségügyben nincs mód a reformra

A kormányfő jelezte: a felsőoktatásban és a közoktatásban a legfontosabb döntések már megszülettek, ezeket kell nyugodtan továbbvinni. Az egészségügyben nem lát lehetőséget az addig megtett reformlépéseken túl rendszerszintű átalakításra, ehelyett nyugalomra, fejlesztésre és az egészségügy távlatos megújítását célzó szakmai, társadalmi konzultáció előkészítésére van szükség.

A kormányfő reformokat tart szükségesnek még az önkormányzati szektorban, emellett fontosnak tartja a kisebb parlament ügyét, a választójogi kérdéseket, a pártfinanszírozás átalakítását és a korrupció visszaszorítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×