eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megváltozik a rezidensképzés

Tavaszra kész lesz az a kormányrendelet, amely megváltoztatja a rezidensképzés szabályait úgy, hogy emellett az orvoshiányon is enyhít - értesült az InfoRádió. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint a jövő tanévtől a rezidensek már a képzésük teljes ideje alatt kórházakban dolgozhatnának. Így akarják álláshoz juttatni, egyúttal itthon tartani őket.

A kormány régóta tárgyal a rezidensekkel egy olyan képzési rendszerről, amellyel mindkét fél jól jár: a rezidensek a 6-7 évig tartó tanulás után nem maradnak állás nélkül, a kormány pedig itthon tartja a magyar gyógyítókat, egyúttal megoldja az orvoshiányt.

Most úgy tűnik, hogy lesz megállapodás a felek között. Az InfoRádió úgy tudja, hogy tavaszra hatályba léphet a kormányrendelet, amely szerint a következő tanévtől a rezidensek a képzési idejük alatt elhelyezkedhetnek a kórházakban, így nem kell megvárniuk, amíg megkapják a bizonyítványt.

Munkát már most is vállalhatnak ugyan a tanulási időszak egy részében, de a tervek szerint a jövőben ez a teljes időszakra igaz lenne vagy tovább is érvényes maradna a szerződésük. Nem állna elő olyan probléma, mint most sokakkal, hogy a képzés befejeztével nem tudnak az oktatóintézmény kórházaiban vagy környezetében maradni munka hiányában.

Az egészségügyi intézmények pályázatot írnak ki az állásokra. A tervek szerint az állam támogatja majd e kórházakat, az InfoRádió értesülései szerint a változtatásra 8 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésből.

Úgy tudjuk, jelenleg abban nincs egyezség, hogy a rezidensképzés ideje alatt hány évet dolgozzanak szerződéses viszonyban az adott kórházban. Az egészségügyi tárca tisztában van azzal, hogy a rezidensképzés átalakítása még kevés az orvosok itthon tartásához, biztosítani kell a kórházi tárgyi feltételeket, kiszámíthatóbbá kell tenni a munkát, és emelni a béreket. Információink szerint a Minisztérium 5 éven belül szeretné elérni, hogy az orvosi bérek elérjék az uniós átlag 60 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×