eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Leállt a gázszállítás Ukrajnából - a nap legfontosabb hírei

Kedd délután óta nem érkezik gáz Ukrajnából - jelentette be az energiaügyekért felelős miniszter. Molnár Csaba elmondta: Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, három millió köbméter földgáz érkezik.

A tárca vezetője szólt arról is, hogy a földgázellátási krízisbizottság javaslatára szerdán 11 órától korlátozzák azoknak az erőműveknek a gázfelhasználását, amelyek át tudnak állni alternatív energiára, ugyanakkor megteszik az előkészületeket a kieső mennyiség pótlására a stratégiai tárolókból. Korábban Kutas István, a földgáz nagykereskedelmét ellátó cég szóvivője az InfoRádióban elmondta: az orosz-ukrán gázvita a fűtési szezon végéig nem érinti a lakossági fogyasztókat.

Kritikus a helyzet több országban

Kritikus a gázellátási helyzet néhány szomszédos országban és a Balkánon is. Szlovákiában szükségállapotot rendelt el a kormány, miután 70 százalékkal csökkent az országnak szállított földgáz mennyisége. Lengyelország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Románia, Csehország, Horvátország és Szlovénia is jelezte, hogy leállt vagy jelentősen csökkent az érkező orosz földgáz mennyisége. Szerbiának és Macedóniának mindössze egy napra elegendő gáztartaléka van.

Nem ért egyet a kormányfő és a köztársasági elnök

Ha az államfő meggyőződik egy törvény alkotmányellenességéről, akkor azt nem írhatja alá, hanem köteles az Alkotmánybírósághoz fordulni. Erről Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke beszélt a kormányfő blogbejegyzésére reagálva. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: úgy tűnik, mintha a köztársasági elnök - aki nem írta alá a távoltartásról szóló törvényt - a családot fenyegető, bántalmazó vagy rettegésben tartó férj jogait erősebbnek tartaná, mint azokét, akiket fenyeget. Sólyom László tegnap kért előzetes normakontrolt az Alkotmánybíróságtól a távoltartásról szóló törvény ügyében. Főként azt kifogásolta, hogy a családon belüli erőszak visszaszorítására hozott jogszabály túl tágan határozza meg mind a hozzátartozó, mind pedig az erőszak fogalmát.

A Fidesz sürgeti az alapkamat csökkentését

A Fidesz elnöksége azt javasolja a jegybank monetáris tanácsának, hogy minél előbb és minél nagyobb mértékben csökkentse az alapkamatot - közölte az ellenzéki párt szóvivője. Szijjártó Péter az elnökség ülése után elmondta: pártja fenntartja korábbi, a kamatcsökkentésről szóló, munkahelyek védelmében tett javaslatát, mert úgy látják, hogy az ország gazdasági helyzete napról napra romlik, és a kabinet kezéből végleg kicsúszott a folyamat ellenőrzése. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korábban a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: az infláció mérséklődése és a recesszió indokolná az alacsonyabb kamatszintet, de a beavatkozásnak nem szabad megzavarnia a pénzpiaci stabilitást.

Felmérik a 16 évesek egészségi állapotát

Szeptemberben várhatóan minden 16 éves fiatalnál elvégzik a komplex egészségiállapot-felmérést, a vizsgálat nem kötelező - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt mondta: az iskolaorvosok a tápláltsági állapot, a testsúly, testtömeg, fejtérfogat, a szív- és érrendszeri, mozgásszervi vizsgálatok mellett a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszintet is mérik.

Bezárhat több gyógyszertár

Idén több kisforgalmú gyógyszertár zárhat be, mint tavaly - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hankó Zoltán az InfoRádióban elmondta: az ágazatnak 2007 óta egyre nagyobb finanszírozási gondjai vannak, ezért a központi költségvetésből több állami támogatásra lenne szüksége a kisebb patikáknak. Hozzátette: a kisebb forgalmú gyógyszertárak 2008 második félévében átlagosan havonta 70 millió forintos támogatást igényeltek.

Az MSZP szerint nem rossz az oktatás helyzete

Az MSZP szerint az ország nehéz gazdasági helyzete ellenére sem rosszak az oktatás idei pozíciói. A szocialista párt oktatási munkacsoportjának vezetője azt mondta: a költségvetésből 27 milliárd, uniós forrásokból pedig mintegy 100 milliárd forintot fordíthatnak az Új Tudás programban megfogalmazott célokra. Tatai-Tóth András az InfoRádióban hangsúlyozta: emelik a leghátrányosabb helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok és az osztályfőnökök pótlékát, és megújul a szakképzés is. A Fidesz szerint az idén csökken az alapnormatíva, és a közoktatási intézményeket fenntartó önkormányzatok egészen másként látják a költségvetést, mint a szocialisták.

Megszorítások a tűzoltóknál

Megszorító intézkedéseket rendelt el a Fővárosi Tűzoltóságnál a szervezet parancsnoka. Bende Péter az InfoRádióban azt mondta: 800 millió forint hiányzik az idei költségvetésből, és egyelőre nem tudni, hogy a fővárosi önkormányzattól megkapják-e a tervezett 670 millió forintos kiegészítő támogatást. Hangsúlyozta: a további 130 millió forintot a mobiltelefonok használatának csökkentésével, a reprezentációs kiadások teljes megszüntetésével, és az intézményi beruházások visszafogásával spórolja meg a parancsnokság.

Marad a matricák ára

Az idén sem változik az elektronikus autópálya matricák ára - ismertette a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntését az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A tájékoztatás szerint a legfeljebb három és fél tonna össztömegű járműveknek a négy napos úthasználati jogosultságért továbbra is 1.170 forintot kell fizetniük, az éves díj 37.200 forint marad.

Elnöki tanácsadó lesz Eckstein-Kovács Péter

Romániában Traian Basescu államfő tanácsadója lesz a jövő héttől Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt Kolozs megyei szenátora. A politikus elmondta: kisebbségi ügyekben segíti az elnök munkáját.

Folytatódnak a harcok Gázában

Folytatódtak az izraeli légicsapások a Gázai övezetben. Palesztin beszámolók szerint egy dzsabalíjai iskolában 40 ember halt meg a délutáni támadásokban. Az épületet az ENSZ működtette. A Gázai övezetben eddig több mint 630 palesztin halt meg a december 27-e óta tartó légicsapásokban és szárazföldi harcokban, a sebesültek száma meghaladja a 2900-at.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×