eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: Az MSZP javaslatokat tesz a hosszú távú átalakításokra

Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy az ország túlnyomó része támogatja majd intézkedéseket, és kezelni fogják a válságot - a miniszterelnök erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt hétfőn.

Javaslatokat tesznek arra, hogy hol kell elkezdeni a hosszabb távú átalakításokat, és visszatérnek a reformpolitikához - mondta a kormányfő, hozzátéve: a parlamenti ülésszak kezdetére az MSZP megfogalmazza a javaslatait, hogy hol kell elindulni.

Kitért arra, hogy 2009-ben az önkormányzati igazgatás és az adórendszer átalakítása indulhat el. Intézkedéseket tehetnek a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának érdekében, és azért is, hogy dolgozni érje meg jobban, nem pedig segélyért folyamodni - hangsúlyozta.

A költségvetés elfogadása kapcsán megjegyezte, hogy szeptember elején a parlament már nyilatkozott arról, hogy a szocialisták vezessék-e az országot vagy legyen-e új választás. Mint mondta, akkor már a parlament többsége úgy látta, hogy ezt az kormányt kell támogatni, hogy ne legyen előre hozott választás.

Úgy vélekedett, hogy a költségvetés jó, amely a korábban soha nem látott gazdasági válság közepette Magyarországot először viszi az egyensúlyhoz közeli pályára. Közben pedig megőrzi azokat a szociális pozíciókat, amelyek azokat védik, akiknek az állam védelme nélkül nehezen menne a dolga - emelte ki.

A 13. havi fizetés megvonása és a nyugdíjasok juttatásainak csökkentése kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezek is a kormány kiadásai. Hozzátette, véleménye szerint a kormány még ebben a helyzetben is úgy döntött, hogy a legsérülékenyebbek, például azok, akik havonta kevesebb mint nyolcvanezer forint nyugdíjat kapnak, legyenek sérthetetlenek.

Arra a felvetésre, hogy a költségvetés elfogadása után miért hívta meg egyeztetésre Orbán Viktort, úgy felelt, hogy a demokrácia nemcsak versengés, hanem együttműködés.

Hozzátette, hogy azért nem a parlamenti szavazás előtt hívta meg a Fidesz elnökét, mert akkor a Fidesz még azt várta, hogy megbukik a büdzsé és azzal együtt a miniszterelnök is. Kijelentette, ezzel szerinte összeomlott az a fideszes várakozás, hogy előre hozott választásokat tartanak a költségvetés el nem fogadása miatt.

Az idei európai parlamenti választások kapcsán úgy fogalmazott, a szocialista párt mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-ben egy esetleges súlyos vereségnek lesznek-e politikai következményei, azt mondta, akkor nyilvánvalóan leülnek majd, hogy elemezzék a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×