eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Akadozik a gázbehozatal - a nap legfontosabb hírei

Lassabban érkezik Magyarországra Ukrajnából a szerződésben rögzített mennyiség; folytatódnak a légicsapások a Gázai övezet ellen - a nap hírei.

Csökkent Magyarországon az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása, de a mennyisége nem - közölte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Molnár Csaba azt mondta: 16 óra után kisebb a nyomás a gázvezetékben, ami azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; így Kijev megszegte a tranzitszállítási megállapodást. Hozzátette: az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg. A miniszter hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van. Molnár Csaba azt mondta: még egyetlen fogyasztónál sem kellett csökkenteni a felhasználást, de egyes ipari létesítményeknél elképzelhető, hogy korlátozni kell a gázfogyasztást.

Oroszország növelni fogja az egyéb útvonalon, például Fehéroroszországon át szállított földgázmennyiséget, ha Ukrajna nem továbbítja az Európának szánt fűtőanyagot. A Gazprom szóvivője közölte: információik szerint Kijev szombattól nem akarja a teljes európai tranzitmennyiséget átengedni az országon. Közben Moszkva az Európai Parlament rendkívüli ülésének összehívását javasolta az ügyben. A Gazprom csütörtökön reggel állította le a gázszállítást Ukrajnába. Alekszej Miller, a cég vezérigazgatója azt mondta: elképzelhető, hogy Kijev 400 dolláros piaci áron kapja majd az energiahordozót, miután elutasították a kedvezményes 250 dolláros tarifát.

Folytatta az izraeli hadsereg a Gázai övezet elleni légi csapásokat; a támadásokban három palesztin gyermek és két felnőtt meghalt, többen megsebesültek. Ezzel egyidőben Askelón izraeli kikötővárosra rakétákat lőttek ki palesztin szélsőségesek, ott két ember sebesült meg. A szombat óta tartó izraeli légicsapásokban több mint 420-an haltak meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladta a kétezret. Az ENSZ adatai szerint az áldozatok negyede civil.

Bizalmat kapott a belga törvényhozásban a Herman Van Rompuy flamand kereszténydemokrata politikus által vezetett új kormány. A képviselőház 88-45 arányban támogatta az ötpárti koalíciós kabinetet, amelyben az előző kormány minisztereinek többsége megtarthatta pozícióját. Belgiumban december 22-én mondott le Yves Leterme miniszterelnök és kormánya, miután a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy kormányzati részről befolyásolni akartak egy bírósági ítéletet.

Európának a jövőben is kiemelten kell kezelnie a legfontosabb emberi értékeket. Erről Erdő Péter bíboros, prímás, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke beszélt a Vatikáni Rádióban. Az esztergom-budapesti érsek az emberi élet védelmét és a család szerepét hangsúlyozta. Erdő Péter úgy fogalmazott: az egyház számára nem az európai országok közötti együttműködés formája, hanem a tartalma a lényeges. Hangsúlyozta: meg kell erősíteni az Európai Unió struktúráit, de csak a legfontosabb emberi értékek teszik emberibbé az életet Európában.Egységes parkolási rendszer kialakítását szorgalmazza Budapesten az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman hivatala közölte: Szabó Máté szerint jogbizonytalanságot eredményezhet, hogy jelenleg a kerületi önkormányzatok csak a saját útjaikra adhatnak ki parkolási engedélyt, a fővárosi tulajdonban lévőkre nem. Az országgyűlési biztos hangsúlyozta: az is alapvető jelentőségű, hogy az autóst ne érje indokolatlan zaklatás azért, mert parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg. Szabó Máté úgy véli: a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog biztosítása érdekében indokolt lenne az egységes parkolási rendszer bevezetése és a jogi normák összehangolása.

A korábban vártnál mintegy 30 milliárd forinttal kisebb bevételre számít idén a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A társaság vezérigazgatója elmondta: a csökkenés oka a kormányzati negyed projektjének leállítása, a költségvetésben szereplő 115 milliárd forintos bevételből ugyanis 30 milliárd ebből származott volna. Tátrai Miklós közölte: az eltérés másik oka, hogy az árfolyamok alakulása miatt elhalasztották az FHB és az OTP Bank kisebbségi állami részesedéseinek értékesítését.

Megkezdik Hévíz, a Tihanyi-félsziget és a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyei világörökségi listára szóló pályázatának előkészítését. A feladatra létrehozott bizottság vezetője elmondta: a munka a Balaton Fejlesztési Tanács keretein belül zajlik majd, de még számos nyitott kérdés van az ügyben. Mohácsi József hangsúlyozta: több település is aggályát fejezte ki amiatt, hogy a világörökségi cím elnyerése után jelentősen korlátoznák a térségben végrehajtható beruházásokat.

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni; ha marad a mostani időjárás, még 10 napra van szükség ahhoz, hogy biztonságos legyen a sportolás a jégen. Ezt a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közölte. Tájékoztatásuk szerint a tó jegének vastagsága jelenleg legfeljebb 4 centiméter.

Nyolcvanegy éves korában súlyos betegségben elhunyt Sákovics József, az első magyar párbajtőr világbajnok, a magyar vívóválogatott volt szövetségi kapitánya. Sákovics József 1953-ban, a brüsszeli világbajnokságon állhatott fel egyéniben a dobogó legfelső fokára, 1959-ben, Budapesten pedig csapatban is vb-aranyérmet szerzett. Három olimpián szerepelt, 1952-ben, Helsinkiben tagja volt a bronzérmes tőrcsapatnak, négy évvel később, Melbourne-ben pedig az ezüstérmes párbajtőr és bronzérmes tőrvívó gárdának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×