eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nemcsak karácsonykor kellene halat enni

A magyaroknak hetente kétszer-háromszor tíz-húsz dekagramm halhúst kellene fogyasztani, ennyi már hatékonyan véd a szívinfarktus és a szélütés ellen - hívta fel a figyelmet a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa azután, hogy kiderült, a magyarok évente mindössze másfél kilogramm halat fogyasztanak, miközben a japánok 73 kilogrammot. Matos Lajos szívgyógyász hozzátette: nemcsak karácsonykor, hanem egész évben kellene zsíros halat ennünk, elsősorban pontyot, lazacot, harcsát.

Egészséges, ha rendszeresen fogyasztunk halat, nemcsak karácsonykor - mondta az InfoRádiónak a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa.

Matos Lajos kiemelte: aki hetente 2-3 alkalommal eszik 10-20 dekagrammnyi halhúst, annál ritkábban, illetve később alakul ki szív- és érrendszeri betegség, ugyanis a halolaj fogyasztásának védő hatása van.

A halolajban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik az érelmeszesedés esélyét, a koszorúér-betegség kialakulásának gyakoriságát, így ritkábban fordul elő a szívinfarktus és a szélütés - hangsúlyozta a főorvos. Matos Lajos példaként az eszkimókat említette, akiknél ezek a betegségek ritkán jelentkeznek.

A főorvos szerint a halhús fogyasztásával akkor érhető el a védő hatás, ha nem panírozva esszük, mert az megszívja magát olajjal vagy zsírral. Matos Lajos hozzátette: a zsíros hal, vagyis a lazac, a ponty és a harcsa fogyasztása is kedvező.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×