eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Döbbenetesnek tartják az áremeléseket

Januárban ismét jön a hatóságiár-emelési hullám, ám a szakértők úgy vélik, ennek mértéke egyre nehezebben indokolható - írja a Népszabadság. A 3 százalékot sem elérő jövő évi inflációs jóslatok mellett furcsán hatnak a 10 százalékos drágulásról szóló bejelentések, amelyek főként az önkormányzati cégekre jellemző.

Az ismert emelések közül a fővárosban fizetendő szemétdíj drágulása a legnagyobb, 14,1 százalékos, és mindez annak ellenére történik, hogy az üzemanyag, vagyis a szállítási költség jövőre olcsóbb lesz.

Elemzők döbbenetes mértékűnek nevezték a szemétszállítás, a víz vagy a helyi tömegközlekedés néhol 10 százalék feletti drágulását a jelenlegi gazdasági környezetben.

A Magyar Nemzet interjút közöl Orbán Viktorral. A Fidesz elnöke szerint alapos történeti és elméleti elemzésnek kell alávetni a közelmúltban felvett IMF-hitel ügyét.

A volt kormányfő a hitel kapcsán több kérdést is feltett, például azt, hogy az IMF az országnak vagy az MSZP-nek akart-e segíteni. A Fidesz elnöke szerint az bizonyos, hogy a szocialisták nem változtak meg, ezt a pénzt elköltik az utolsó fillérig, és az az MSZP választási céljait fogja majd szolgálni. A politikus azt mondta: a kormány megint hazudik majd.

Az Index beszámolója szerint 82 millióval nőtt a világ lakossága 2008-ban, a legtöbben a szegényebb országokban születtek. A legszegényebb országokban az emberek túlnyomó többsége nyomorban él, és a nagy népszaporulat miatt óriási a nyomás a különben is sanyarú helyzetben lévő egészségügyi és oktatási rendszeren. A népességnövekedés fő oka a családtervezés hiánya, a jelentés szerint évente több tízmillió nő esik teherbe szándéka ellenére.

Az afrikai országokban átlagosan 54 év a születéskor várható élettartam, míg például Németországban 79 év. Afrikában ezer kisbaba közül 82 már a születéskor meghal, Németországban négy.

A Világgazdaság írása szerint az október hatalmas visszaesést hozott mindkét külkereskedelmi irányban, a külkermérleg egyenlegének többlete eltűnt, már nem hajtja a gazdaságot a nettó export növekedése sem. 2008 első tíz hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban gyakorlatilag nem változott, míg importban 1,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül októberben a kiviteli forgalom 3, a behozatal 6 százalékkal magasabb árszinten bonyolódott, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008 első tíz hónapjában 2 százalékkal volt kisebb, mint 2007-ben, átlag feletti volt a növekedés a hús és húskészítmények, valamint a gabona és gabonakészítmények esetében, míg a tojás és tejtermékek volumene csökkent.

A Napi Gazdaság információi szerint ismét csökkent, ráadásul közel 3 százalékkal a tengerentúli ingatlanpiac forgalma. Ezzel 17 éves mélypontra került a szektor.

A novemberi lakáspiaci adatok a riasztó mélypont ellenére jobbak lettek a 400 ezres elemzői várakozásnál. A kínálat mellett az árak is zuhantak; egy újlakás átlagára 11,5 százalékkal 220 400 dollárra esett vissza az elmúlt esztendő során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×