eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Sólyom László aggódik a magyar-szlovák viszony miatt - a nap legfontosabb hírei

Sajnálatosnak és érthetetlennek nevezte a Szlovákia és Magyarország közötti viszonyt a köztársasági elnök. Sólyom László a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban hangsúlyozta: a magyar állam az 1947-es békeszerződések óta nem támaszt területi igényeket, és ezt a szomszédjaival kötött alapszerződésekben is megerősítette.

Az államfő a tekintélyes német napilapnak azt mondta: egy, októberi felmérés szerint Szlovákia önállóvá válása után javult Pozsony és a szlovákiai magyarok viszonya, a legutóbbi kormányváltás óta azonban romlottak a mutatók. Sólyom László az autonómia kérdésköréről úgy vélte: a kifejezés nem értelmezhető úgy, mintha az egy ország területi egysége ellen irányulna. Hozzátette: minden, Magyarország területén kívül élő magyarnak az adott ország lojális állampolgárának kell lennie, és integrálódnia kell az ottani társadalomba.

Jogszerű a ferihegyi sztrájk

Fellebbez a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport a Fővárosi Munkaügyi Bíróság határozata ellen, amelyben jogszerűnek minősítette a december 10-e óta tartó sztrájkot. Szollár Domokos elmondta: a munkáltató fordult a bírósághoz, amely a szakszervezetek 12 pontos követeléséből csak négyet tartott jogszerűnek, és ezek között nincsenek ott a legfontosabb kérdések, például a kollektív szerződés, az átalakítás és a kiszervezés. Hozzátette: a Budapest Airport bevonná a további tárgyalásokba a dolgozókat is, és ismét arra kéri a sztrájkoló szakszervezetek vezetőit, hogy írják alá a már kidolgozott megállapodást. Ferihegyen a munkabeszüntetés ellenére kedden is folyamatos volt a forgalom, csak kisebb késések fordultak elő.

24-ére normalizálódik a vasúti közlekedés

A mai egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke elmondta: kilátásba helyezték, hogy januárban folytatják a kedden 0 órakor felfüggesztett sztrájkot. Megismételte, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből kért juttatás és a többlet bérfejlesztés mellett azt szeretnék elérni, hogy vonják vissza a december 14-én hatályba lépett új menetrendet, mert az szerintük ellehetetleníti a személyszállítást. Korábban Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke közölte: a menetrendben szereplő vonatok mintegy 80 százaléka rendben közlekedett kedden, teljes egészében azonban csak 24-dikére normalizálódik a vasúti közlekedés.

Idén még 100 milliárd a gazdáknak

Még az idén mintegy 100 milliárd forint területalapú támogatást fizet ki a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A szervezet közleményében emlékeztet arra, hogy a hónap közepén mintegy 188 ezer ügyfélnek kezdték meg az uniós pénzek kifizetését.

Már nyilvános az új médiatörvény-tervezet

Az Országgyűlés honlapján már olvasható az új médiatörvény tervezete - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a javaslat ötpárti keretek között készült.

Öt évig Pataki Dániel marad az NHH vezetője

Újabb öt évre Pataki Dánielt nevezte ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnökévé a kormányfő. A szervezet tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc döntése értelmében a szakember kinevezése január elsejével lép hatályba. Molnár Csaba közlekedési hírközlési és energiaügyi miniszter szintén január elsejei hatállyal öt évre a testület tagjává nevezte ki Spakievics Sándort, Ravasz Pétert és Rozgonyi Krisztinát. A héttagú tanács további három tagja változatlanul Bánhidi Ferenc, Debreczeni Sándor és Simon Géza.

Nem nyilvános a szavazások eredménye

Budapesten leszavazta a VII. kerületi önkormányzat azt a fideszes indítványt, amely alapján 1990-ig visszamenőleg nyilvánosságra hozták volna a képviselők vagyoni ügyekkel összefüggő szavazásainak részleteit. Vattamány Zsolt, a helyi Fidesz-frakció vezetője szerint az erzsébetvárosi ingatlanbotrány számos kérdést vet fel, a közvéleményt pedig joggal érdekli, hogy ki mikor, hogyan szavazott, és milyen indokkal magyarázták az ingatlanértékesítéseket.

Kemény Dénes marad a kapitány

Továbbra is Kemény Dénes lesz a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető erről Martin Györggyel, a magyar szövetség vasárnap újraválasztott elnökével állapodott meg. Kemény Dénes megbízatása az év végén jár le, az újabb négy évre szóló szerződést a tervek szerint január első felében írják alá. Az elnökség azután döntött arról, hogy nem ír ki pályázatot a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára, hogy a magyar válogatott Pekingben, sorozatban harmadjára nyert olimpiai aranyérmet.

Gyurcsány Ferenc karácsonyi üzenete

A megértés és a békesség fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök karácsony alkalmából kiadott üzenetében. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ezekre van szüksége minden családnak, és ezekre épülhet minden nagyobb közösség: egy ország, egy nemzet is. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a hozzátartozókon kívül fontos gondolni azokra is, akik nélkülözve töltik az ünnepet, és aki teheti, segítse, támogassa őket.

Két óráig lehetnek nyitva az üzletek 24-én

December 24-én délután két óráig lehetnek nyitva az üzletek - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György az InfoRádióban hangsúlyozta: a kereskedőknek minden esetleges változásról kötelező tájékoztatást adniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×