eur:
388.12
usd:
361.55
bux:
68917.02
2024. május 9. csütörtök Gergely

A VDSZSZ felfüggeszti a vasutassztrájkot - a nap legfontosabb hírei

Éjféltől határozatlan időre felfüggeszti a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Ezt Gaskó István, az érdekképviselet elnöke jelentette be. A VDSZSZ és a MÁV képviselői délután 5 órakor egyeztettek a sztrájkkövetelésekről, valamint a még elégséges szolgáltatásról.

Megállapodás most sem született, a tárgyalások kedden folytatódnak. Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke korábban azt mondta: ha a szakszervezet a munkabeszüntetés leállítása mellett dönt, 24 órán belül helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés. --Közben Ferihegyen is folytatódott a sztrájk; a légikikötőben ennek ellenére folyamatos a forgalom, legfeljebb kisebb késések fordultak elő. A 12 napja sztrájkoló szakszervezetek vezetői petíciójukban az európai munkajogi szabályok betartására kérték a Budapest Airport német vezetését.

Csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa

50 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az indoklás szerint a testület a várható gazdasági lassulással és az infláció csökkenésével összhangban döntött az enyhítésről. A tájékoztatás szerint, ha a folyamatok lehetővé teszik, a kamatcsökkentés a következő hónapokban folytatódik.

75 milliárd forint egészségügyi intézményeknek

Nyolc jelentkező jutott túl az első fordulón abban a pályázatban, amelyben összesen 75 milliárd forintra nyújthattak be igényt az egészségügyi intézmények. Az egészségügyi miniszter az Új Magyarország Fejlesztési Terv Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című tenderéről azt mondta: az hozzájárul ahhoz, hogy minden régióban létrejöjjön a legmagasabb színvonalon szolgáltató csúcsintézmény. Székely Tamás közölte: a listát a januári első kormányülésen terjeszti a kabinet elé. A tájékoztatón Vojnik Mária államtitkár a kórházak által pályázható foglalkoztatási támogatásról számolt be. Mint mondta: a maximálisan elnyerhető több mint 3 milliárd forintból az orvosok, asszisztensek bérkiegészítést kapnának, lakhatási és utazási támogatásban részesülhetnek, illetve az átképzéshez nyújtana segítséget a pénz. A Fidesz támogatja a minisztérium fejlesztésekre vonatkozó elképzeléseit, de az ellenzéki párt attól tart, hogy a működtetésre nem lesz elegendő pénz.

Vasúti sorompók több mint 1 milliárd forintból

Jövőre 1 milliárd 25 millió forintot fordítanak a vasúti sorompók fejlesztésére a költségvetés tartalékából - közölte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Molnár Csaba azt mondta: a közlekedés biztonságát javító program részeként csapórudat helyeznek el a fénysorompók mellett, a régi fénysorompókba pedig korszerű LED diódákat építenek. Hozzátette: a vasúti átkelők közelében felújítják az útburkolatot, és figyelmeztető jelzésekkel látják el. A miniszter közölte: a MÁV és a közlekedési hatóság javaslatai alapján 60-70 vasúti átjárót korszerűsítenek.

Feljelentés hamis ajánlószelvények ügyében

Feljelentést tett a IX. kerületi egyéni választókerületi bizottság az ügyészségen, miután több mint 2 200 hamis, nem az Állami Nyomdában készült ajánlószelvényt találtak az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjeire leadott kopogtató cédulák között. A testület elnöke az InfoRádióban elmondta: miután a leadási határidő pénteken lejárt, az érintett pártok jelöltjeit nem tudják nyilvántartásba venni. Bugár Zsolt hangsúlyozta: a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjére leadott 1 165 ajánlószelvényből mindössze 13 volt igazi, az MDF-nél 1015-ből 669, míg a MIÉP-nél 781-ből 415 hamis szelvényt találtak. Hozzátette: a január 11-ére kitűzött időközi választáson így várhatóan a Humanista Párt, az SZDSZ, az MSZP, a Jobbik, a Magyar Kommunista Munkáspárt és a Fidesz-KDNP jelöltje indulhat. A döntés ellen több párt fellebbezett.

Hat évre szól az orosz elnöki mandátum

Moszkvában végső olvasatban is megszavazta az elnöki mandátum négyről hat évre történő meghosszabbítását az orosz parlament felsőháza. A szövetségi tanács 142, vagyis a szavazáson jelenlévő minden tagja támogatta az előterjesztést, amelyet korábban a törvényhozás mindkét háza és a régiók parlamentjei is jóváhagytak. Az alkotmánymódosító csomag a többi között a képviselői mandátumok négyről öt évre való meghosszabbításáról, valamint a kormány parlament előtti beszámolási kötelezettségéről is rendelkezik. Az előterjesztések Dmitrij Medvegyev államfő aláírása után emelkednek törvényerőre.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×