eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Veres: Az MSZP felnőtt, a Fidesz bennragadt

A pénzügyminiszter nem zárja ki annak lehetőségét, hogy jövőre módosítani kell a 2009-es költségvetést. Veres János úgy vélekedett: az MSZP felnőtt a válság kezeléséből adódó feladatokhoz, a Fidesz viszont bennragadt az ígérgető pozícióban.

Nem kizárt, hogy jövőre módosítani kell a most elfogadott 2009-es költségvetést - mondta Veres János (még a 120 milliárdos tételt jelentő közszolgálati megállapodás előtt). A pénzügyminiszter ma ugyan nem lát olyan okot, amely ezt szükségessé tenné, de szerinte a világgazdasági változások miatt az eddigi legbizonytalanabb körülmények között kell majd végrehajtani a büdzsét. Mindazonáltal bízik abban, hogy a költségvetés kitart egy évig.

A változtatás oka akár pozitív fejlemény is lehet, hiszen a várakozásokhoz képest kedvezőbben alakulnak az energiaárak, és az infláció is alacsonyabb lehet annál, mint amilyennel a költségvetést tervezték - mondta a miniszter.

Veres János szerint negatív külső hatásokkal is kell kalkulálni: az uniós országok prognózisai lassú gazdasági növekedéssel, rosszabb keresleti viszonyokkal számolnak, ez pedig a magyar exportpiacok stagnálását vagy szűkülését eredményezheti.

Nem külső diktátum alapján készültek a jövő évi makrogazdasági számítások, hanem az októberben ismert információk összességéből a negatívabb változatot fogadta el az Országgyűlés - szögezte le arra a kérdésre, hogy az IMF-nek milyen elvárásai voltak a büdzsével kapcsolatban. Veres János kifejtette: ez nem azt jelenti, hogy a mai várakozásokhoz képest ne rosszabbodhatnának a makrogazdasági feltételek.

A kormánynak van negatív forgatókönyve arra az esetre, ha tovább romlanak a világgazdasági kilátások - hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője. Hozzátette: Magyarország számára az Európai Bizottság január végén megjelenő hivatalos prognózisa lesz az irányadó.

Rosszindulatú az a kijelentés, hogy nem tartalmaz reformelemeket a költségvetés - fogalmazott a pénzügyi tárca első embere. Azt mondta, a jövő évi büdzsé továbbviszi a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a gázár-támogatási rendszer átalakítását, és új reformelemként tartalmazza a rendszeres szociális segély átalakítását. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés igazi nagy kockázata a megalapozatlan, teljesíthetetlen követelésekkel fenntartott sztrájkfenyegetettség, amely befektetői bizalmatlanságot eredményez.

Közlekedési problémák

A MÁV-sztrájkot abszurdnak nevezte, mivel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete olyan dolgot követel a vasúttársaság vezetésétől, ami nem tartozik a munkaadó döntési körébe. Hozzátette: a törvény pontosan rögzíti, hogy a MÁV Cargo dolgozói a cég vételárából 2-2,5 milliárd forintot megkapnak majd, de rajtuk kívül más nem részesülhet ebből. A követelés politikai jellegű, a sztrájkkal a kormányt akarják nehéz helyzetbe hozni - vélekedett Veres János.

A BKV jövőbeni finanszírozásáról a miniszter azt mondta: a közlekedési miniszterrel együtt tárgyalásokat kezd arról, hogy miként lehet létrehozni egy hatékonyabb elővárosi közlekedési struktúrát, amelyben a HÉV-nek, a MÁV-nak és a Volánoknak közös szerepe lesz.

A pénzügyminiszter elmondta: a kormányon belül folyik a nyugdíj-, a szociális-, valamint az önkormányzati rendszer fenntarthatóságát célzó átalakítások előkészítése. Hozzátette: januárban megkezdődik az adóreform-javaslat kidolgozása, továbbra is azzal a megkötéssel, hogy jövőre teljesíteni kell a 2,6 százalékos hiánycélt.

A 13. havi nyugdíj rendszere az igazságosság jegyében változott meg, a közszférában pedig a teljesítményt jobban elismerő bérrendszerre lenne szükség - szögezte le a miniszter.

Van esély

Arra a kérdésre, hogy a jövő évben is számít-e az MDF-re és az SZDSZ-re a kormány, Veres János azt válaszolta: minden józan parlamenti erőre számít a kabinet, amelyik hajlandó tárgyalni az ország fontos ügyeiről.

"Az gondoltuk, hogy a Fidesz is részt vesz ebben, de látszik, hogy a nagy ügyekben nem hajlandó felvállalni a felelősséget" - fogalmazott a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy jövőre, egy esetleges uniós parlamenti választási kudarc után is kész lesz-e az MSZP a költségvetési szigort folytatni, Veres János azt válaszolta: a szocialista párt megmutatta 2008-ban, hogy kész rugalmasan reagálni az eseményekre, elfogadta, hogy a mai helyzetben nem lehet minden eddigi tabuhoz ragaszkodni.

Az MSZP fel tudott nőni a feladathoz, így 2009-ben új gazdasági vagy politikai szituációra ismét rugalmasan tud majd reagálni. Az ellenzék oldalon már nem ilyen egyértelmű a helyzethez. A Fidesz bennragadt abban a pozícióban, hogy még azt gondolja, lehet ígérni szépet és jót - fogalmazott a miniszter.

Veres János szerint van esélye egy 2010-es szocialista választási győzelemnek. Hozzátette: a kampányban az MSZP realitásokat ígér majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×