eur:
385.37
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Több pénz jut sportra 2009-ben

Jövőre tovább nő a sportköltségvetés, noha a terület idén a pekingi olimpia miatt eleve kiemelt állami támogatásban részesült. Minderről Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter és Sárközy Tamás, a Nemzeti Sporttanács elnöke beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Bár a pénzügyi világválság kirobbanása utáni helyzetben a juttatások nyolc-tíz százalékos csökkenésére volt kilátás, az idei 13,7 milliárd forintos sportbüdzsé 2009-ben végül is 15,2 milliárdra emelkedik, amelyhez járul még a települési sportfeladatok ellátására szánt bő ötmilliárd forint - mondta Gyenesei István, sportért felelős önkormányzati miniszter.

Ezen belül elsősorban az utánpótlás-nevelésre szeretnénk több pénzt fordítani, biztosítani. Az utánpótlás sportra körül-belül 30-35 százalékkal több jut a következő évben, mint idén.

Sárközy Tamás, a Nemzeti Sporttanács elnöke úgy vélte: nem az élsport elleni döntés, hogy jövőre többet szánnak az utánpótlás-nevelésre. A mai utánpótlás-sportolókból lehetnek húszas, harmincas éveikben az olimpiai bajnok. Az, hogy Pekingben ilyen eredmény született, annak tulajdonítható, hogy az 1990 előtti utánpótlás tartalékai kimerültek - magyarázta.

Külön keret

Gyenesei István önkormányzati miniszter ennek kapcsán közölte, hogy az olimpiai felkészülés szakmai támogatása 1,5 milliárdról 900 millió forintra csökken, ugyanakkor a minisztérium külön keretet alakított ki a téli és az ifjúsági olimpia, a nem ötkarikás sportágak, és a kiemelt hazai sportrendezvények támogatására.

Így például a 2010-es úszó Európa-bajnokság előkészületeire 100 millió, edzőtáborok működtetésére 3,6 milliárd, a Komjádi uszoda felújítására pedig 800 millió forint jut.

A jégkorongozók a 170 milliós utánpótlás-támogatáson túl még 230 millió forintot kapnak, míg a vízilabdázók a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem 60, hanem 150 millióból gazdálkodhatnak, ami csak 10 millióval kevesebb az eddiginél. A pólósok ráadásul különböző alapítványokon keresztül további 91 millió forinttal számolhatnak - tette hozzá a miniszter.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×