eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyenesei belefogna az önkormányzati rendszer átalakításába

Nekilátna az önkormányzati rendszer átalakításának Gyenesei István szakminiszter, az erről szóló javaslatot rövidesen leteszi a kormányfő asztalára. A miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta azt is, hogy a közszolgálatban dolgozók bérmegállapodása 55 milliárd forintos többletet hoz az önkormányzati szférának.

Januárra készíti el az önkormányzati minisztérium az önkormányzati reform legújabb tervezetét - mondta Gyenesei István szakminiszter.

Az önkormányzati rendszer sürgető megújítása nem történhet meg széleskörű társadalmi támogatottság és politikai konszenzus nélkül. Arra törekszünk, hogy az ehhez szükséges alapanyagot egy megújított, felújított, felfrissített átalakítási programot január első dekádjában a miniszterelnök úr asztalára letegyük - tette hozzá a tárcavezető.

Gyenesei István úgy fogalmazott: a lépéseket "akkor is meg kell tennünk, ha erre nincsen esély, vagy nem kapjuk meg a támogatást".

A miniszter elmondta azt is, hogy a 3.175 települési önkormányzat jövőre mintegy 1.345 milliárd forintot kap a költségvetésből, ez az idei évhez képest 7,5 százalékos növekedést jelent.

Hozzátette: az önkormányzati területen dolgozó 370 ezer közalkalmazott és 42 ezer köztisztviselő számára 55 milliárd forintos többletet hoz a péntek reggel bejelentett megállapodás, ami a 13. havi bérek kompenzálásaként a juttatások havi elosztásának mértékét és módját rögzíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×