eur:
385.36
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Biztonságosabb zebrákat szeretne az ombudsman

Folytatódik a sztrájk a vasútnál és Ferihegyen is. Egy éven belül ezer buszt állíthat forgalomba a BKV. A gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét sürgeti az ombudsman. A nap hírei.

Folytatódik a sztrájk a vasútnál és Ferihegyen is. A vonatok közlekedése továbbra is bizonytalan, Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvar nem fogadott és indított szerelvényeket pénteken, a Nyugati viszont működött. Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke korábbi nyilatkozatával ellentétben azt mondta: elképzelhető, hogy karácsonykor is folytatják a sztrájkot. Ferihegyen a munkabeszüntetés ellenére folyamatos volt a forgalom; egyetlen járatot sem kellett törölni, a gépek kisebb késésekkel ugyan, de közlekedtek.

Nem tartanak általános munkabeszüntetést a közszférában dolgozók január 12-én, de több szakszervezet elégedetlen a 13. havi illetmény kompenzálásáról szóló, péntek hajnalban aláírt egyezséggel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelezte: fenntartja a sztrájkfelhívást, a Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig azt közölte: nem írták alá a megállapodást, mert nem kívánják legitimálni a mostani helyzetet. Az egyezség lényege, hogy a legfeljebb bruttó 180 ezer forintot kereső munkavállalóknak teljes mértékben kompenzálják az elmaradó 13. havi bért, míg a magasabb jövedelműek részleges pótlást kapnak.

Egy éven belül ezer buszt állíthat forgalomba a BKV, ha sikerül megteremteni az ehhez szükséges feltételeket - mondta a közlekedési vállalat vezérigazgatója. Kocsis István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tervek megvalósításához el kellene fogadni egy hosszú távú finanszírozási jogszabályt. A vezérigazgató szólt arról is, hogy a BKV 2009-es üzleti tervében nullszaldó szerepel, de ehhez állami támogatás is szükséges. Kocsis István ismét fontosnak nevezte az elővárosi közlekedési vállalat megalakítását, amely 4-5 milliárd forint megtakarítást eredményezne.

Több tonna lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le a hatóságok Törökbálinton. Helik Ferenc fővárosi és Pest megyei helyettes főállatorvos az InfoRádióban elmondta: az élelmiszer tárolására alkalmatlan raktárhelyiségben 80 raklapnyi különböző, lejárt szavatosságú élelmiszert, köztük ásványvizet, édesipari terméket, sajtot és sajtkrémet találtak.

Kiutalta a kórházaknak az egészségbiztosítási kassza 18 milliárd forintos maradványát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az OEP közleménye szerint a támogatás elosztásánál figyelembe vették a teljesítményeket, és előnyben részesítették a súlyponti kórházakat, illetve kiemelt intézményeket. A 18 milliárd forintos maradványból 16,8 milliárd forint jut járó- és fekvőbeteg-szakellátásra, valamint művese-kezelésre. Újabb két környezetvédelmi nagyprojekt támogatásáról döntött a kabinet. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: 8 és fél milliárd forintos beruházással teljessé válik Székesfehérvár és térségének szennyvízcsatorna-hálózata, míg a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program keretében 90 önkormányzati hulladéklerakó rekultivációja kezdődik meg januárban.

A gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté felkérte a közutak kezelőit, hogy szükség esetén készítsenek intézkedési tervet a gyalogátkelők biztonságáról, az oktatási miniszternek pedig azt javasolta, hogy vizsgálja meg, megfelelően készítik-e fel a gyermekeket a közlekedésre.

Budapesten harmadszorra sem szavazta meg a ferencvárosi képviselőtestület a Nemzeti Színház adótartozásának mérsékléséről szóló javaslatot. A teátrum 103 millió forint építményadóval tartozik a kerületnek. Gegesy Ferenc polgármester 50 millió forint elengedését javasolta, a további, 53 millió forintot pedig részletekben, több év alatt fizethette volna ki az intézmény.

A magyar társadalommal foglalkozó kutatásaikért Kopp Mária orvos-pszichológus és férje, Skrabski Árpád informatikus-szociológus kapta idén a Polgári Magyarországért Díjat. A Fidesz pártalapítványának elismerését Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök, Mádl Ferenc felesége adta át.

Olofson Placid bencés szerzetesnek és Schirilla Györgynek, a Mindszenty-per egyik védőjének ítélték idén a Mindszenty Emlékérmet. A kitüntetést a Mindszenty Társaság 2004-es megalakítása óta évente háromszor adják át, alkalmanként egy világi és egy egyházi személyiségnek.

Visszavásárolta a Duna-melléki Református Egyházkerület a XVII. században nyomtatott Váradi Bibliát, amelyet az 1980-as években loptak el a Ráday Gyűjteményből. Bogárdi Szabó István püspök közölte: a kötetet egy antikváriumban találták meg, ahol éppen aukcióra bocsátották volna.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×