eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jövőre százezer embert bocsáthatnak el a válság miatt

Jövőre 60-70 ezer embernek biztosít munkát a közfoglalkoztatás - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő, miután a Regionális Munkaügyi Központok vezetőivel tárgyalt. A központok vezetői 100 ezerre becsülték azoknak a számát, akiket a pénzügyi világválság miatt elbocsátanak a cégek 2009-ben. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy állásából felfüggesztették, és fegyelmi vizsgálat is indult a Munkaügyi Főfelügyelőség azon két munkatársa ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A kormány annyira csökkentette a globális gazdasági válság magyarországi hatásait, amennyire csak lehetséges - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a közmunkaprogrammal annyi embert tudnak jövőre foglalkoztatni, ami 3-4 kisváros összlakosságának felel meg. Hozzátette, hogy ráadásul jelenleg 30-40 ezer betöltetlen állás van.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a menesztés veszélye mellett dolgozók képzésének fontosságáról beszélt, de szólt a Munkaügyi Főfelügyelőség két munkatársáról is, akiket a héten vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali visszaélés gyanúja miatt. Mint mondta: az érintett munkatársak ellen fegyelmi vizsgálatot indítottak, és felfüggesztették őket az állásukból.

Az InfoRádió kérdésére, hogy miképpen tud a tárca ennek tükrében hitelesen fellépni a feketemunka visszaszorításáért, Simon Gábor azt válaszolta, hogy ez nemcsak a főfelügyelőség dolga.

A Magyar Televízió internetes oldalán az olvasható, hogy az érintetteket hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Papp István, a Főfelügyelőség elnöke és és Cseke Zoltán főosztályvezető a gyanú szerint munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek olyan hamis igazolásokat állítottak ki, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak és állami támogatásokat igényelhettek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerda reggel vette őrizetbe a főfelügyelőség elnökét, Papp Istvánt és az ellenőrzési főosztály vezetőjét, Cseke Zoltánt. Mindkettejüket hét rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Papp István és Cseke Zoltán a gyanú szerint munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek olyan hamis igazolásokat állított ki, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak és állami támogatásokat igényelhettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×