eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Folytatódnak a sztrájkok - a nap hírei

Mégsem szűnik meg jövőre a korengedményes nyugdíj. A közüzemi díjak és a BKV-tarifák emeléséről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A vasútnál és Ferihegyen is folytatódik a sztrájk. A nap legfontosabb hírei december 18-án, csütörtökön.

Mégsem szűnik meg jövőre a korengedményes nyugdíj - mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Korózs Lajos a kormányszóvivői tájékoztató után az InfoRádióban közölte: az igénybe vétel szabályai szigorodnak majd. Mint mondta: az új, egy évig érvényben lévő rendelet alapján januártól azok kérhetik a korengedményes nyugdíjazást, akik betöltötték 57. életévüket, és előrehozott öregségi nyugdíj esetén 40, a csökkentett előrehozott nyugdíj esetében pedig 37 éves szolgálati idővel rendelkeznek.

A közüzemi díjak és a BKV-tarifák jövő évi emeléséről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A kéményseprési és a szennyvízszippantási díj 7-7 százalékkal, a vízdíj 8,4, a csatornadíj csaknem 10 százalékkal, a szemétdíj mintegy 14 százalékkal emelkedik. A temetkezés közszolgáltatási tarifái átlagosan 6,7 százalékkal, szabadáras díjai 4 százalékkal emelkednek. Januártól a BKV-vonaljegy 290 forintba kerül, a dolgozói havibérlet 9 ezer forint, míg a diák-, a nyugdíjas- és a kisgyermekes bérlet ára 3.550 forint lesz. Bevezetik az Egyesített Budapesti Bérletet, ami a városhatáron belül a MÁV és a Volán járataira is érvényes lesz. A metrókon a vonaljegy - az átszállásoktól függetlenül - egy órán át használható. Új elem lesz a negyedéves bérlet, ami 100 napra három havibérlet áráért vásárolható meg. A 10 darabos gyűjtőjegy ára 2.600 forint lesz, míg a járművön vásárolt vonaljegyért 400 forintot kell majd fizetni.

A vasútnál és Ferihegyen is folytatódik a sztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV sem az érdekképviselet követeléseiről, sem az elégséges szolgáltatásokról nem tudott megállapodni, így a vonatok közlekedése továbbra is kiszámíthatatlan.

Ferihegyen nem írták alá a Budapest Airport által készített megállapodás-tervezetet a szakszervezetek. A cég vezetése közölte: önmagára nézve kötelezőnek tekinti a dokumentumot, Kovács Zoltán, a ferihegyi sztrájkbizottság elnöke viszont azt mondta: tovább akarnak tárgyalni, és elkészítették saját megállapodás tervezetüket. A munkabeszüntetés ellenére Ferihegyen csütörtökön nem kellett járatokat törölni, és nagyobb késések sem voltak.A szociális törvény módosítását, adó- és önkormányzati reformot, valamint a nyugdíjrendszer átalakítását tervezi jövőre az MSZP - közölte a párt parlamenti frakcióvezetője. Lendvai Ildikó év végi sajtótájékoztatóján az idén elfogadott legfontosabb törvények között említette a felelős költségvetési gazdálkodásról szóló jogszabályt, az Út a munkához programot, az oktatási reformot szolgáló törvényeket és a 2009-es költségvetést. A politikus hozzátette: a kormány kisebbségben volt, de a felelős pártok a fontos törvényeket, és nem a kormányt támogatták.

Támogatást ad az állam a Péti Nitrogénműveknek, hogy a gyárban folytathassák a termelést. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: állami garanciát nyújtanak a műtrágyát előállító gyárnak egy legfeljebb 56 millió eurós beruházási hitel felvételéhez. Gráf József hozzátette: emellett 80 százalékos kezességvállalással segítik 10 milliárd forint banki hitel felvételét az üzem működéséhez szükséges nyersanyagok - például gáz - beszerzéséhez. A pénzügyi támogatásnak köszönhetően több száz ember munkahelye maradhat meg.

Január 5-étől megszűnik a nulla százalékos kezdőrészletű autóhitel Magyarországon. A Magyar Lízingszövetség elnöke, miután egyeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, azt mondta: a gépjármű-finanszírozási konstrukcióknál a jelenlegi nulla százalék helyett 20 százalékos minimum önrészt, a 120 hónapos futamidő maximum 96 hónapra csökkenését, valamint a finanszírozó cégek számára az ügyfél fizetőképességének alaposabb vizsgálatát írják elő. Mészáros György hangsúlyozta: az új szabályozás csak az új konstrukciókra érvényes, a már megkötött szerződésekre nem vonatkozik.

Fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatba állítja hétfőtől a Gripen vadászrepülőgépeit a Magyar Honvédség - közölte a kecskeméti légibázis parancsnoka. Pető István dandártábornok év végi sajtótájékoztatóján azt mondta: a svéd gyártmányú repülőgépek a MiG-29-esek kivonásáig az orosz gyártmányú vadászgépekkel együtt látják el Magyarország légterének védelmét.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság a nyolc halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablás vádlottját. Az ítélet nem jogerős. A bíróság a vádlottat bűnösnek találta társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében. Weiszdorn Róbert 30 év után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×