eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Távozik a külügyminiszteri posztról Ján Kubis

Távozik tisztségéből Ján Kubis szlovák külügyminiszter - jelentették be szerdán hivatalosan Pozsonyban. Utódjának nevét egyelőre nem közölték.

Ján Kubis a jövőben várhatóan Genfben dolgozik majd, ahol az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának a végrehajtó titkára lesz.

"Az ügyet megbeszéltem Robert Fico kormányfővel, valamint Ivan Gasparovic köztársasági elnökkel, és az ajánlatot ma (szerdán) elfogadtam. Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára hivatalosan várhatóan csütörtökön erősít meg új tisztségemben" - mondta újságíróknak a távozó külügyminiszter.

Robert Fico kijelentette, hogy nem örül túlságosan külügyminisztere távozásának, de - mint mondta - "a Szlovák Köztársaság érdekeit a koalíció érdekei fölé kell helyezni". Kubis kinevezése az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának az élére "Szlovákia és a szlovák diplomácia nagy sikere" - vélte a miniszterelnök.

A szlovák diplomácia új irányítójának nevét csak azután hozzák nyilvánosságra, miután véglegessé válik, hogy pontosan mikor is távozik Kubis tisztségéből. Erre várhatóan januárban kerül sor.

A távozó szlovák külügyminiszter korábban éveken keresztül dolgozott nemzetközi szervezetekben, nagy tapasztalata van e téren. Diplomáciai karrierjének eddigi csúcsát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főtitkári tisztsége jelentette.

Kubist a legerősebb kormánypárt, a Smer jelölte a szlovák diplomácia élére. Távozásáról már hosszabb ideje cikkezett a sajtó. A múltban az is felmerült, hogy Kubis az Európa Tanács főtitkára, a NATO főtitkára vagy az Európai Bizottság egyik biztosa lehetne.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×