eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Giró-Szász: Legközelebb kétpólusú parlament alakulhat

Mind a kormányoldal, mind az ellenzék kommunikációjának elsődleges célja az volt, hogy a lehető legkevesebb támogatót veszítse el, vagy az ellentétes oldal szavazói közül minél többet állítson maga mellé - mondta az InfoRádióban Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója.

Rámutatott: az ellenzék azt hangsúlyozta, hogy semmilyen megvonáshoz nem adja a támogatását, a kormány pedig egy sajátos, de már kipróbált eszközzel élt: megszellőztetett egy erős megszorítást, majd lehetőséget teremtett arra, hogy egy jóval szerényebb elvonás érvényesüljön. Ez látható a közalkalmazottak 13. havi bérének, és a 13. havi nyugdíjak részleges megvonásában.

A szocialisták pedig a lengyelországi példa alapján belátták: az alacsony támogatottságnál sokkal rosszabb egy szétesett párt. Szerinte

Giró-Szász András szerint nagy kérdés, hogy jövőre milyen társadalmi hatásai lesznek a gazdasági válságnak. Szerinte ennek orvoslására a kormány csak rövid távú megoldásokat talált, hiszen nem nyúlt hozzá azokhoz a nagy elosztó rendszerekhez, amelyek átalakítása elengedhetetlen egy hatékony gazdaság megteremtéséhez.

Az elemző azt nem tartja valószínűnek, hogy a pártok stabil szavazói átpártolnának a másik oldalra, azt azonban igen, hogy a politikai oldalakhoz csak lazán kötődők távol maradnak a voksolástól, ha kiábrándulnak. Ez pedig a másik oldalnak már hasznos lehet.

Giró-Szász András azt lehetségesnek tartja, hogy 2010-ben kétpólusú parlament alakul, a szabad demokraták ugyanis az elmúlt időszakban csak a botrányaikkal hallattak magukról.
Könnyen lehet, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson rosszul szerepelnek, és mivel a következő országgyűlési választás ezután alig 10 hónap múlva lesz, nehéz lesz összeszedniük magukat addigra.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×