eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatódik a vasutassztrájk, kiszámíthatatlan a vonatközlekedés

Továbbra is kiszámíthatatlan Magyarországon a vasúti közlekedés a VDSZSZ sztrákja miatt, szerdán délelőtt a vonatok mintegy fele közlekedett, eközben a délelőtti az egyeztetés is eredménytelenül zárult, a munkabeszüntetés folytatódik.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig tovább folytatja a vasárnap óta tartó országos vasutassztrájkot, miután a szakszervezet vezetői szerda délelőtt sem jutottak megállapodásra a MÁV képviselőivel - jelentette be Gaskó István, az érdekképviselet elnöke.

Az egyeztetést délután fél ötkor folytatják.

Gaskó István szerdán nem nevezte meg pontosan, meddig sztrájkolnak, de kijelentette: december 24-én, 25-én és 26-án teljes üzemet terveznek.

A MÁV értkelése szerint is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés, szerdán is útvonal-rövidülésekre, járatkimaradásokra, és jelentős késésekre kell számítani. Délelőtt Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvaron nem volt vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működött.

A MÁV összesítése szerint kedden a mintegy 3.102 vonatból 1.267 közlekedett, 488 csak részútvonalon szállította az utasokat, 1.347 járat kimaradt a menetrendből.

Nem mennek

Szerda reggel alig volt utas a debreceni vasútállomáson, a hangosbemondón az egyetlen induló járat jelentős késéséről tájékoztatták a várakozókat. A Dél-Alföldön kiszámíthatatlan a vonatközlekedés. Szegeden a reggel műszakba lépők kilencven százaléka kezdte meg a sztrájkot, így a Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot. Kiskundorozsmáról a háromból egy vonat tudott reggel elindulni a fővárosba, de már Kiskunfélegyházára sem ért be.

Bővült a sztrájkolók köre Békéscsabán, a kocsivizsgálók mellett már a forgalmi dolgozók közül is kilencen sztrájkba léptek. Vésztőn a jegyvizsgálók nem dolgoznak, ahogy Mezőtúron sem. Mezőhegyesen két jegyvizsgáló sztrájkol, amivel akadályozzák majd az Orosháza és az Újszeged felé tartó vonatok közlekedését.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete vasárnap éjféltől folytatja a februárban megkezdett, és már többször felfüggesztett sztrájkot. A VDSZSZ 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, amely bármikor felfüggeszthető és újraindítható. Azóta február 1-jén, február 4-7 között, február 25-én, április 7-én, valamint július 15-én sztrájkoltak.

Mit kérnek?

A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ami a 102,5 milliárd forintból 8 milliárd forintot tenne ki.

A szakszervezet továbbá - a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett - 10 százalékos többlet-bérfejlesztést kér a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV-Gépészet Zrt. munkavállalóinak. Utóbb ez kiegészült a december 14-én életbe lépett új menetrend visszavonásával, mivel az szerintük ellehetetleníti a személyszállítást.

A MÁV-társaságok jogszerűtlennek és közgazdaságilag megalapozatlannak tartják a VDSZSZ követelését. A MÁV Zrt. álláspontja szerint a privatizációs törvény nem teszi lehetővé a más társaságokban dolgozók számára a kedvezményes tulajdonszerzést, így azt csak a MÁV Cargo dolgozóinak ajánlották fel a részvények 5 százaléka erejéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×