eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Dávid Ibolya: Egy előrehozott választással csak az ország biztonságát kockáztatnánk

Az örökösödési illeték eltörlését és a képviselői költségtérítés megadóztatását is tartalmazza az új adótörvény, ezért szavazta meg a korábban többször bírált javaslatot a Magyar Demokrata Fórum - mondta a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dávid Ibolya szerint szeptemberben konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal még megbuktathatták volna a kormányt, ma azonban a válság miatt ezzel az ország biztonságát kockáztatnánk.

A Magyar Demokrata Fórum 2008-ban látta, hogy kisebbségi kormányzással nem megy, és kísérletet tett arra, hogy az ellenzék - amely ma többségben van a parlamentben -, néhány sarkalatos törvényen keresztül befolyásolja a kormányzatot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dávid Ibolya.

A pártelnök kifejtette: az országgyűlés nem fogadta el a parlament feloszlatására irányuló indítványukat. 206 ember szavazott úgy, hogy a parlamentet nem kell feloszlatni, ők szavazták meg most a költségvetést is két függetlennel együtt, úgyhogy ennyi kormánypárti képviselő ül ma a parlamentben - jelentette ki Dávid Ibolya.

Innentől kezdve pedig, mint mondta, csak egy megoldás kínálkozott volna: a konstruktív bizalmatlansági indítvány. Erre az országgyűlés egyötöde tehet javaslatot, ehhez az ellenzéki pártok képviselői a Fidesz nélkül nincsenek elegen. A Fidesz politikusai viszont kijelentették, hogy csak választás útján hajlandóak bármiféle kormányzásban részt venni. Pedig így szeptemberben fél óra alatt le lehetett volna váltani Gyurcsány Ferencet, és megnevezni egy olyan személyt, akiben a Fidesznek, az MDF és az SZDSZ is bízik - vélekedett a politikus.

Az alkotmány szerint csak a személyben kell megállapodni, ha és ha ő nem tudja maga mögé állítani egy kormánnyal és egy programmal a parlamenti többséget negyven napon át, akkor a köztársasági elnök föloszlatja az országgyűlést - emlékezetett a stúdió vendége.

A válság közbeszólt


Dávid Ibolya kifejtette: amikor mindez szeptemberben felmerült, még nem voltak jelei a válságnak Magyarországon, és járható út lett volna. Ma csak kételyeimet tudom hangoztatni. Ma három-hat hónapos kiesés a választások miatt komoly veszélyt jelent, ha a spekulatív tőke megindul, az könnyen államcsődhöz vezethet - jelentette ki a politikus.

A jelenlegi helyzetben nem kockáztathatjuk az állam biztonságát: mindegy, hogy hívják az ország miniszterelnökét, a lényeg, hogy ne tévedjünk a válságkezelő folyamatban - szögezte le az MDF elnöke.

Dávid Ibolya kifejtette, hogy az európai demokráciákban két dologra szavaz nemmel az ellenzék: a miniszterelnök személyére és programjára, valamint a költségvetésre. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy bárhol írott vagy íratlan szabály volna az, hogy nem szavazzák meg az adótörvényeket - szögezte le a politikus.

Mint mondta, az adócsomagban két lényeges dolog van: az öröklési illeték eltörlése és a képviselők költségtérítésének a megadóztatása.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×