eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A többség felvette a munkát Ferihegyen

Csaknem zavartalan a közlekedés Ferihegyen szerdán, a korábbi napoknál jóval többen, 299 munkavállalóból 200-zan vették fel a munkát, járatokat a sztrájk miatt már nem töröltek, a gépek kisebb késésekkel indulnak, a felek folytatják az egyeztetést.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta: lényegesen javult a forgalmi helyzet a repülőtéren, bár egyelőre még mindig a 2B terminálon keresztül bonyolódik a forgalom, de nagyobb késések nélkül.

A műszaki irányító központban például, amely különösen fontos a repülőtér üzemeltetésében, a dolgozók 100 százaléka felvette a munkát. Más területeken olyanok is munkára jelentkeztek, akiknek egyébként szabadnapjuk lett volna. Ennek köszönhetően a korábbinál lényegesen több ellenőrző-áteresztő pontot nyitottak meg.

Görögök segítenek


Az utasbiztonsági területen kedd óta dolgoznak együtt a görög és a magyar munkavállalók, tevékenységük ellen a helyszíni ellenőrzés után nem emelt kifogást az Országos Munkaügyi Felügyelőség. A görög repülőtéri szakemberek vegyes csoportokban, magyar kollégáik felügyelete mellett folytatják a munkát.

A Budapest Airport kedden éjszaka eljuttatta aláírásra kész megállapodási tervezetét a sztrájkoló szakszervezeteknek, és valamennyi munkavállalónak is, a szóvivő szerint ennek is köszönhető a sztrájk alacsonyabb támogatottsága. Hozzátette: a munkavállalók a "lábukkal már szavaztak" a munkáltató ajánlatáról.

Elítélik a sztrájktörést

Nemzetközi szakszervezetek és a hat legnagyobb szakszervezeti konföderáció is tiltakozott azonban a munkáltató magatartása és a görög szakemberek foglalkozatása ellen, egyben szolidaritást vállaltak a ferihegyi sztrájkolókkal.

Ferihegyen a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdetett határozatlan idejű sztrájkot december 10-től, miután nem született megállapodás a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon. Az érdekképviseletek egyebek mellett új kollektív szerződés megkötését, a túlórák visszamenőleges kifizetését, a BA átalakításának felfüggesztését és a kiszervezések leállítását, valamint a létszám megtartását követelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×