eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milliós engedménnyel próbálnak vevőt fogni a autókereskedők

A Népszabadság arról ír, hogy milliós árengedménnyel próbálnak vevőt fogni a autókereskedők. 2008-ban a magyar piacon 154 ezer új személyautó és 21 ezer kishaszonjármű eladásával lehet számolni, ami az előbbi esetében 10,2 százalékos, az utóbbinál 2,7 százalékos visszaesést jelent.

Horváth Györgyi, egy elemzésekkel foglalkozó nemzetközi cég magyarországi képviselője a lapnak elmondta, hogy a 2009-es előrejelzések ennél is rosszabbak: az optimisták összesen 140 ezer, a kevésbé bizakodók 120 ezer új autó eladásával számolnak.

Óvatos becslések szerint is ötvenezer új autó vár eladásra a magyarországi telepeken. Ez érezhető a szalonok ajánlatain, amelyekben ülésfűtés, tolatóradar, plusz két ajtó, dízelmotor is felár nélkül szerepel, csakúgy, mint az ajándék klíma, ami már a kisebb kategóriákban is elvárás.

A Magyar Nemzet összeállítást közöl arról, hogy a hónap elején elfogadott adótörvény-módosítások között több amnesztiajellegű szabály is szerepel. Az egyik rendelkezés a külföldi off-shore cégekben tartott pénzek hazahozatalát igyekszik elősegíteni, míg a másik a hazai cégeknek nyújtott tagi kölcsönök kivételét kedvezményes adóval ösztönözni. Az utóbbi lehetőséggel feltehetően többen élnek majd.

A jogszabály kimondja: aki elengedni a vállalkozásának adott tagi kölcsönét és az összeget később osztalékként kiveszi, akkor a 25 százalékos osztalékadó helyett, tízszázalékos közteher megfizetése után juthat a pénzéhez.

Az Index írása szerint az esztergomi Suzuki-gyár több száz szlovákiai dolgozója mondott fel. A cég többek között buszjáratok megszüntetésével és prémium beígérésével igyekszik minél több embert arra kényszeríteni, hogy felmondjon. Azonban a híresztelésekkel ellentétben csak azokat illeti meg a jutalom három hónapos összege, akiknek beutazását a Suzuki a jövőben nem tudja bebiztosítani, tehát a 30 kilométeren belüli körzetből érkezőkre nem vonatkozik ez az ajánlat.

A Világgazdaság információi szerint bár a mezőgazdasági árak meredeken esnek, a termelők jövedelmezősége nem romlott, mivel kiemelkedő volt az idei termés. Az agrárárak 16,5 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, ez a növényi termékek olcsóbbá válásának köszönhető.

A vágóállatok és állati termékek árába csak fokozatosan gyűrűzik be az alacsonyabb takarmányköltség. Még tavaly ősszel volt jelentős ugrás az agrárinflációban, ennek korrekciója látszik a legfrissebb számokban.

A fogyasztói árakban is mérséklődés kezdődött az élelmiszereknél, ez az egyik legjelentősebb inflációcsökkentő tényező. Az alacsonyabb árszint a várakozások szerint tartós lehet a következő időszakban is, mivel nem várható komolyabb átrendeződés a piacon.

A Napi Gazdaság írása szerint az előző év októberéhez képest jelentősen 16,6 százalékkal mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árai. A növényi termékeknél 32 százalékos az árcsökkenés. A gyümölcsök 41 százalékos termelői ár csökkenését a tavalyi magasabb bázis és az idei jobb termés okozza, de jelentős szerepe van az almaár 66 százalékos mérséklődésének is. A terméktanács az alacsonyabb almaárak miatt a déli gyümölcsök árának mérséklődésre számít.

A Pénzcentrum írása szerint válság ide vagy oda, az utazásszervező irodák többsége nem számít idén jelentés keresletcsökkenésre a téli szezonban sem. Aki tavaly síelt, az idén is fog. Spórolni ekkor már a biztosításon sem érdemes, hiszen egy-egy be nem tervezett baleset akár több százezer forinttal is megnövelheti a kiadásokat.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×