eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Évi 11 százalékos lesz a diákhitel kamata

Évi 11 százalékos lesz a diákhitel kamata jövő év január elseje és június 30-dika között. A Diákhitel Központ Igazgatósága a pénzpiacok drágulásával indokolta döntését. A kamat változása nem növeli meg a havi törlesztőrészlet összegét.

A Diákhitel Központ szóvivője emlékeztetett: a jogszabály szerint féléves kamatperiódusokban kell megállapítani a kamat mértékét. Az emelkedés minimális mértékben hosszabbíthatja csak meg a törlesztési futamidőt - tette hozzá Õri András.

A kamat mértékét döntően az határozza meg, hogy a Diákhitel Központ mennyiért tudott pénzhez jutni, hitelezési tevékenységéhez forrást szerezni a folyamatos mozgásban lévő, jelenleg éppen dráguló pénzpiacon - közölte Õri András.

Kifejtette: a speciális törlesztési feltételeknek köszönhetően a kamat változása nem növeli meg a havi törlesztőrészlet összegét, mivel az továbbra is kizárólag a jövedelemhez igazodik. Nem kell tartani szigorodó hitelbírálattól sem, mivel a diákhitel esetében ilyen továbbra sincs. Alanyi jogon juthat diákhitelhez minden hazai felsőoktatási intézmény 40 év alatti hallgatója.

Nem változik a felvehető összeg sem. Továbbra is havi 40, 30, 25, 21 illetve 15 ezer forintos összeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, csak a költségtérítésesek kérhetnek ennél többet, havi 50 ezer forintot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×