eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Drogfogyasztás Magyarországon: "Az első csatát megnyertük"

Magyarországon már nem növekszik drámai mértékben a kábítószert kipróbáló fiatalok száma - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója. Felvinczi Katalin hozzátette: a kannabisz és származékai a legnépszerűbbek, és egész Európában előretörést mutat a kokain.

Örvendetes, hogy a nyugati országokkal ellentétben Magyarországon eddig semmilyen nyílt és kezelhetetlen "drogos szcéna" nem alakult ki - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója.

Felvinczi Katalin, aki egyben a Jelentés a magyar kábítószerhelyzetről című kiadvány szerkesztője, elmondta: 1995 és 1999 között 2,5-szeresére nőtt a 16 évesek körében a kábítószert kipróbálók aránya, és még 1999 és 2003 között is növekedett a számuk.

A drámai növekedés mértéke azonban lecsökkent, ma pedig a 16 évesek körében kevesebben próbálják ki a kábítószert (közel 23 százalék), mint a kilencvenes években, és úgy tűnik, az illegális szerek iránti érdeklődés már nem olyan jelentős.

Az első csatát megnyertük a háborúban - mondta a szekértő, hozzátéve, hogy a tiltott szerek fogyasztásának csökkenése nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában érzékelhető tendencia, ugyanakkor nem lehet elfeledkezni arról, hogy a kábítószereken kívül vannak egyéb tudatmódosító szerek is, mint például az alkohol.

Magyarországon a fiatalok körében a kannabisz és annak származékai a legnépszerűbbek, de ott van a listán az extasy és az anfetamin is, a keményebb drogok (LSD, heroin) fogyasztása azonban nem jellemző, míg Európában éppen a kokain mutat előretörést.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×