eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A BKV cáfolja, hogy bagóért adták volna el az irodaházat

Homlokegyenest ellenkezőt állít a szakszervezet és a BKV, a Stadionok irodaház feltételezett eladása körül kipattant ügyben. Az érdekvédők szerint a BKV jócskán a piaci ár alatt értékesítette az ingatlant, ezenfelül több százmilliós költségű vállalást tett a vevő számára. A közlekedési vállalat szerint nem történt adásvétel, pusztán megállapodást hoztak a beruházóval, melynek során a BKV számos előnyhöz juthat. Az üggyel kapcsolatban rendőrség nyomoz.

Továbbra is homály övezi a Stadionok metrómegálló felett lévő BKV épület sorsát. A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete szerint a cég jóval a piaci áron alul, áfával együtt 48 millió forintért már el is adta az épületet egyhatod részét a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft.-nek. Tudomásuk szerint a fejlesztő bevásárlóközpontot, irodákat és parkolóházat építene a helyszínen.

November elején tájékoztatta a szakszervezeteket a BKV, hogy a stadionok metróállomás fölött lévő irodaházukat a kisebbségi tulajdonos meg kívánja venni - nyilatkozta az InfoRádiónak Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az érdekvédők meglepődtek ezen, mert nem tudták, hogy az épületnek egyáltalán van kisebbségi tulajdonosa. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalat 2008 április 22-én az irodaház egyhatodát eladta a beruházó cégnek.

Ráadásul a Welt-Stadt Immobilien Kft.-vel idén augusztusban kötöttek egy együttműködési megállapodást, melyben a BKV kötelezte magát, hogy hatvan napon belül az egész épületet eladja a fejlesztőnek. Úgy ítéljük meg, hogy az ígért vételár irreális - kommentálta mindezt a szakszervezeti vezető.

Gulyás Attila szerint a BKV, mindezt megfejelve olyan vállalást tett, hogy mozgólépcsőket építene a peronról a bevásárlóközponthoz, az állomást ezáltal gyakorlatilag csak az üzletsorokon keresztül lehetne megközelíteni. Mintegy 350-360 millió forintba kerülne, ha a BKV teljesítené az építési kötelezettségeket - tette hozzá. Az elnök szerint a BKV alig nyerne az ügyleten, pusztán egy családi ház árát tehetné zsebre.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezet információja téves, ugyanis adásvételi szerződés nem született.

Csakis egy együttműködési megállapodás van érvényben a BKV és az ingatlanfejlesztő cég között, amely nem előszerződés - állította a szóvivő. Ebben a közlekedési vállalatnak semmilyen eladási kötelezettsége nincsen, a megállapodás még csak összeget sem tartalmaz. Szilágyi Károly - bár a szerződés létezését tagadta -, a épületrész 48 millió forintos vételárát méltányos összegnek nevezte.

Nem fogjuk eladni az épületet - folytatta, hozzátéve: a megállapodás szerint a fejlesztő az irodaház tetejére építkezne. Ez a rész képezné az ő tulajdonukat, ellenben a metró üzemi területe továbbra is a BKV tulajdonában maradna. Ezenfelül a cég, a megépítendő épületrészben irodahelyiségeket adna át a BKV-nak.

A szóvivő cáfolta, hogy a BKV-nak kötelezettségei lennének, elmondása szerint beruházó fog fejleszteni - néhány liftet áthelyez, mozgólépcsőket épít és a Volán-pályaudvar felé egy fedett átszállási útvonalat biztosít majd. Szerinte a BKV figyelemmel volt a szakszervezetekkel kötött augusztus 7-i megállapodásra is.

Az üggyel kapcsolatban egyébként a VII. kerületi rendőrkapitányság hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×